Jak správně sestavit MENU

Menu je pevná sestava pokrmů, doplněná dle okolností vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti.

Dle počtu chodů rozeznáváme:

1. jednoduché menu – 3 chody (polévka, hlavní chod, moučník)
2. složité – 4 – 5 chodů ( studený předkrm, polévka, hlavní chod, moučník)
3. slavnostní menu – 6 a více chodů (studený předkrm, polévka, ryba mezichod, hlavní chod, sýr, zmrzlinový pohár)

Hlediska pro sestavování menu:

– požadavky a představy hostitele (rozsah a obsah menu, způsob obsluhy, časový plán, suroviny, hlavní chod, …)
– finanční možnosti hostitele a předběžný rozpočet akce
– počet osob a technické nároky
– složení hostů (věk, pohlaví, národnost, popř. náboženství)
– doba podávání (poledne, večer, roční období) – příležitost konání akce a případné zvyklosti (svatba, promoce, narozeniny)
– možnosti a potřeby provozu (materiální vybavení př. taneční parket)

V poledním menu nemá chybět polévka a mělo by být oproti večernímu vydatnější. Každé menu mohou zpestřit některé sezónní pokrmy (jaro – jehněčí, kůzlečí maso, ranná zelenina, nové brambory, …)

PRAVIDLA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU

Menu má být jako celek:
– nápadité, pestré, originální, svým obsahem má zapadat do charakteru pohoštění
– biologicky hodnotné, omezeny by měly být tuky a cukry
– má obsahovat alespoň jednu porci čerstvé zeleniny nebo ovoce
– hlavní chod – pouze jeden se dvěma přílohami (teplá, studená), má být přibližně uprostřed sestavy a má být vrcholem menu, ostatní chody mají být pouze doplňkem
– ryba se nepovažuje za hlavní chod (malá vydatnost), většinou nahrazuje teplý předkrm
– před hlavním chodem nezařazujeme sladké pokrmy ani nápoje
– teploty podávaných pokrmů se nemají příliš střídat podáváme je v pořadí studené, teplé, studené
– dodržují se gastronomická pravidla
– smažené pokrmy a vydatné omáčky se zařazují pouze na přání hosta
– barvy pokrmů a příloh a ozdob se mají střídat a doplňovat, aby bylo menu pestré i z tohoto hlediska
– menu je stejné pro všechny hosty, pouze pro děti do 12 let a nemocné hosty je nutné objednat výjimku
– aperitiv, káva a digestiv jsou součástí menu, ale nepočítají se do počtu chodů
– používáme správné a jednoduché názvosloví

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*