Jak se bránit bakteriím

Nic nepodceňujte! Bakterie (EHEC) enterohemoragická Escherichia coli je zrádná.

Jak se bakterie do nás dostane?

Zpravidla ústy. Při konzumaci kontaminovaných (nakažených) potravin. Tedy také ovoce a zeleniny.

Jak se mohou potraviny „nakazit“?

Ovoce a zelenina je menším infekčním zdrojem, než živočišné suroviny (maso, mléko). Rozsah infekce, jako je tomu nyní, nebyl nikdy zaznamenán.

„Nakazit“ se mohou:

  • znečištěnou vodou nebo přírodními hnojivy
  • křížením cest při přípravě pokrmů – nedodržením systému HACCP
  • chybným skladováním – neoddělené skladování jednotlivých surovin v rozporu s hygienickými předpisy
  • nedostatečná hygiena v gastronomických provozech
  • nečisté ruce
  • nečisté pracovní oděvy
  • nečisté pracovní plochy
  • nedostatečně očištěné pomůcky, nože, krájecí desky, stroje a zařízení

Jak zabránit kontaminaci?

  • opakované mytí rukou teplou vodou a mýdlem s desinfekční přísadou před zahájením práce
  • při změně zpracovávaných surovin, např. maso, zelenina, pečiva
  • po umytí ruce osušit osoušečem rukou nebo jednorázovými papírovými ručníky
  • používejte nože s barevnou rukojetí a barevné krájecí desky. Pro každý druh potraviny používejte jinou barvu
  • syrové maso, vejce, apod. skladujte odděleně
  • zeleninu skladujte odděleně podle druhů
  • Pro skladování a přepravu používejte umyvatelné přepravky nebo polypropylénové gastronádoby
  • jednotlivé druhy zeleniny umývejte odděleně
  • čerstvou zeleninu drhněte minimálně 30 sekund pod tekoucí vodou. Pokud to jde, použijte teplou vodu.
  • zeleninu oloupejte a opět umyjte. Snížíte tak případné množství bakterií
  • pracovní plochy a náčiní průběžně očistěte horkou vodou a desinfikujte postřikem desinfekčním prostředkem
  • kuchyňský textil (zástěry, utěrky, apod.) vyperte při teplotě nejméně 60°C

Co na silně zašpiněné ruce?

Na každou práci nemůžete vzít rukavice. Stane se, že špinavé ruce nezvládne obyčejné mýdlo. Na silně znečištěnou pokožku rukou můžete využít mycí pastu Arco Industrial

  • Arco Industrial mycí pasta na ruce s abrazivem je vyráběna z vlastních tenzidových surovin, které se připravují na bázi přírodního kokosového tuku a dalších přísad
  • Pro tento výrobek je vyráběna i dermální přísada, která mu propůjčuje téměř nulovou kožní dráždivos

Jak zabít bakterie?

  • vařením, dušením, pečením, smažením, grilováním, apod.
  • teplota musí dosáhnout 70°C po dobu 10 minut v jádře potraviny
  • vpichovým teploměrem kontrolujte teplotu potravin

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*