Jak poznat kvalitní uzeniny

Dejte zákazníkům kvalitní párky, které si k snídani s chutí dají. Pokud dovolíte, aby na talíři skončili nekvalitní uzeniny, může to o mnohém svědčit.

Nesnažte se ušetřit

Rada číslo jedna platí při nákupu uzenin za všech okolností. Kvalitní uzeniny nemohou být levné, není prostě možné vyrobit dobrou šunku či třeba špekáčky a pak jich kilo prodávat za poloviční či dokonce třetinovou cenu ve srovnání s cenou kila masa. Špekáčky, u kterých dáte za kilo 40 korun, nebudou k jídlu, stejně jako šunka za sto dvacet.

Z toho tedy vyplývá, že nízká cena je jasný ukazatel nekvalitních surovin, vyšší cena však nemusí zaručovat kvalitu.

Čtěte etikety

V praxi to ale není snadné, protože naprostá většina prodejců vážených uzenin se něčím podobným nezatěžuje. Můžete po nich sice chtít, aby vám tyto údaje ukázali, ale ve frontě před ostatními zákazníky to nebude nic příjemného. Větší jistotou tudíž jsou uzeniny balené, byť plastové obaly zase nemají mnoho společného s ekologickým chováním. Bohužel ani na nich vždy složení nenajdete, což je ale opět jistý varovný signál.

O co byste se měli zajímat především?

O obsah masa a pak různých separátů, solí a konzervantů. Zatímco toho prvního by mělo být co nejvíce, u ostatního včetně tuků naopak.

Jaké složení by uzeniny měly mít?

  • kvalitní uzeniny obsahují více než 80% masa, a to včetně párků, výjimku tvoří paštiky
  • samozřejmě salámy jako gothaj tolik masa neobsahují, ani podle klasických receptur obsahovat nemají, takže tady kvalitnější výrobek od špatného rozeznáte jen těžko
  • dobrá šunka by měla obsahovat alespoň 95% svaloviny, mnohé levné uzeniny však obsahují 50%, ale také třeba jen 10% masa
  • množství soli by nemělo přesáhnout 2,5%, výrobek s menším než jedním procentem soli v podstatě nenajdete, protože sůl mimo jiné plní také konzervační funkci, i proto se uzeniny příliš nehodí pro děti
  • od vstupu do EU přestaly platit oborové a podnikové normy určující složení potravin, je proto na každém výrobci, jaké receptury používá, dodržovat musí jen hygienické předpisy a kvalitu požívaných surovin

Jak je to s barvou?

Dokonale vypadající párek neříká nic o své chuti a kvalitě, ale spíše o obsažených barvivech a použitém střívku. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Barva je dána hlavě typem masa, to může být telecí, vepřové nebo hovězí a párky tak nemohou mít vždy stejnou barvu. Barvu uzenin upravují stabilizují dusitany, jinak by byly zašedlé a nevábné. Pokud jsou ale ostře a nepřirozeně růžové, téměř určitě bylo naprosto zbytečně přidané barvivo. Takže tady zdání může klamat, barva vám o kvalitě mnoho neřekne.

Zdroj: * internet

mm
O Václav Královec (51 Články)
Má rád dobrý hokej, svého pejska a hudbu. vkralovec@centrum.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*