I nerez může korodovat

Nerez se stal jedním ze základních materiálů používaných v gastronomii. Jedná se sice o velice kvalitní materiál, ale to ještě neznamená, že není potřeba ho udržovat a pečovat o něj.

Co je to nerez?

Nerezovou ocelí se obecně nazývají všechny druhy oceli, které nepodléhají korozi. Odolnost proti korozi je dána příměsí prvků jako jsou chrom nebo nikl. Jednotlivé druhy nerezové oceli mají různá označení, např. v gastronomii často používaná ocel AISI 304 známá jako 18/8.

Vlastnosti kvalitní nerezové oceli

• není magnetická
• nezakalí se při tepelné úpravě
• odolná vůči korozi
• má dobré mechanické vlastnosti

Koroze nerezové oceli

Hlavní nebezpečí pro nerezové produkty používané v gastronomii představují rozpuštěné soli. Ty se usazují na povrchu materiálu (často nejsou viditelné), zabraňují přístupu kyslíku, tvorbě tzv. pasivní vrstvy a její regeneraci.

Kuchyňská sůl může způsobit nevratné poškození všech nerezových materiálů!

Čištění a údržba nerezové oceli

Nerezové produkty je nutné pravidelně a důkladně čistit!
• Nerezová zařízení čistěte pravidelně a důkladně.
• Používejte vhodné čisticí prostředky doporučené výrobcem. Pokud nejsou
  dostupné, lze použít prostředky určené na čištění nerezové oceli.
• Vyhněte se používání agresivních čistících prostředků, které by mohly
  poškodit materiál.
• Při čištění používejte pouze tkaniny, nepoužívejte drátěnky nebo jiné ostré
  předměty, které by mohly poškodit povrch zařízení.
• Důkladně vyčistěte i obtížně dostupná místa.

Zdroj: internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*