Nezapomínejme na údržbu

Nerez se stal jedním ze základních materiálů používaných v gastronomii na výrobu stolů, regálů a polic. Jedná se sice o velice kvalitní materiál, ale to ještě neznamená, že není potřeba ho udržovat a pečovat o něj.

Co je to nerez?
Nerezovou ocelí se obecně nazývají všechny druhy oceli, které nepodléhají korozi. Odolnost proti korozi je dána příměsí prvků jako jsou chrom nebo nikl. Jednotlivé druhy nerezové oceli mají různá označení, např. v gastronomii často používaná ocel AISI 304 známá jako 18/8.

Vlastnosti kvalitní nerezové oceli
– není magnetická
– nezakalí se při tepelné úpravě
– odolná vůči korozi
– má dobré mechanické vlastnosti

Koroze nerezové oceli
Hlavní nebezpečí pro nerezové produkty používané v gastronomii představují rozpuštěné soli. Ty se usazují na povrchu materiálu (často nejsou viditelné), zabraňují přístupu kyslíku, tvorbě tzv. pasivní vrstvy a její regeneraci.

Kuchyňská sůl může způsobit nevratné poškození všech nerezových materiálů!!!

Nerezové produkty je nutné pravidelně a důkladně čistit!!!

Čištění a údržba nerezové oceli

• Nerezová zařízení čistěte pravidelně a důkladně.
• Používejte vhodné čistící prostředky doporučené výrobcem. Pokud nejsou dostupné, lze použít prostředky určené na čištění nerezové oceli.
• Vyhněte se používání agresivních čistících prostředků, které by mohly poškodit materiál.
• Při čištění používejte pouze tkaniny, nepoužívejte drátěnky nebo jiné ostré předměty, které by mohly poškodit povrch zařízení.
• Důkladně vyčistěte i obtížně dostupná místa.

 

Připravil: Václav Královec
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*