Hustá pěna vynikající cappuccino

Cappuccino je slovo italského původu, které vzniklo porovnáním nápoje s tvarově podobnými kapucemi, které nosili příslušníci římskokatolického řádu kapucínů. Právě tato kápě byla spojena s tvarem pěny, která se vytváří na hladině.

Druhy kávovníku:

Kávovník arabský (Coffea arabica) je druh kávovníku pocházející z Jemenu (odtud „arabský“), z jihozápadních výšin v Etiopii a jihovýchodního Súdánu. Tvoří zhruba 70% celkové světové produkce kávy. Káva z arabského kávovníku je považována za nejkvalitnější kávu – má totiž nízký obsah kofeinu a je známá svou jemnou a velmi lahodnou chutí.

Kávovník statný (Coffea canephora), neboli Robusta, pochází ze střední a západní Afriky. Jako druh kávovníku byl však označen až v 18. století, několik set let po kávovníku arabském. Tvoří zhruba 25% světové produkce kávy. Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu, než Arabika, a její chuť a aroma nejsou tak výrazné.

Příprava cappuccina

Skladba správně připraveného cappucina by měla být následující: třetina z espressa, třetina z mléka a třetina z vyšlehané mléčné pěny. Samotné espresso by se mělo usadit mezi oběma mléčnými vrstvami. Pro servírování je důležité vybrat správný šálek na cappuccino. Mléko se nesmí přivést k varu a mělo by být nízkotučné, protože plnotučné mléko zastírá chuť i vůni kávy. Někdy se používá mléko ohřáté, protože zpěnění netrvá tak dlouho, nicméně správné je mléko studené, protože lépe pění, pěna vydrží déle a je chutnější.

Na přípravu cappuccina by se měla používat nejlepší káva z arabiky. Každý šálek se musí připravit čerstvý, protože jenom tak se rozvine typické aroma kávy. Výsledný nápoj by měl mít jemnou kyselost. Při pití by se měla usazovat crema, což je napěněný, karamelově zbavený extrakt, na stěně šálku jako sirup a měla by vydržet do posledního doušku. Samozřejmostí je předehřátí šálku, ve kterém bude nápoj podáván.

Nejdůležitější věcí na dobré kávě je správná atmosféra a příjemná společnost.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*