Hrníčkové šílenství zachvacuje svět

Odkud se vzaly tyto malinkaté, roztomilé, vynikající dortíky, které ovládají cukrářský svět? Ukažme si prstem na  USA, kde se rychle staly tradiční záležitostí. Jejich popularita rapidně stoupá i u nás a české profesionální i domácí cukrářky se předhánějí v tom, kdo předvede nejhezčí a nejoriginálnější výtvor.

Cupcaky jsou velice oblíbené díky své rozmanitosti a pestrosti – krásně vypadající mini dortíky mohou mít jakoukoliv příchuť a v představivosti zdobení se meze nekladou. V USA se dokonce před objektivy televizních kamer pravidelně střetávají cupcakoví mistři z celé země, aby poměřili své síly.


V pořadu Košíčkové války, který u nás vysílá TV Paprika, tak cukráři musí umět například napéct 1000 cupcaků během pouhých dvou hodin. Pojďme si prozradit, co tyto „milionové“ hrníčkové dortíky ještě skrývají.

Experti se přitom stále přou, samotný název cupcakes (hrníčkové dortíky). Podle první teorie název vznikl díky tomu, že se tyto dortíky pekly v hrníčcích, zatímco podle jiných historiků název vychází z techniky měření ingrediencí pomocí hrnků.

zdroj: Košíčkové války, TV Paprika

Poprvé se zmínka o cupcakes objevila v roce 1796, kdy byly popisovány jako malé dortíky napečené v malých hrncích. Samotný název „cupcake“ se ale objevil v kuchařce až v roce 1828. Původní receptura obsahovala máslo, cukr, mouku, vejce, mléko a jedlou sodu. Zatímco vanilkové a čokoládové cupcaky zůstávají nestárnoucí klasikou, kterou musí ovládnout každý začínající cukrář, dnešní moderní cupcaky už mají mnohem proměnlivější recepturu a experimentuje se nejen s polevami a krémy, ale i se samotným těstem.

Dnes se tak můžeme běžně setkat i s jablečnými, banánovými, jahodovými, malinovými, datlovými, zázvorovými, mrkvovými, kokosovými, pomerančovými či ananasovými těsty, zatímco na polevy se vybírají i méně obvyklé ingredience jako čili, meduňka, mentol nebo arašídy. Těsto cupcaků je velice nadýchané a díky krému a cukrářskému zdobení se tak perfektně hodí na slavnostní příležitosti.

Cupcakové šílenství postupně ovládá i další státy, a tak není překvapující, že přibývá stále čím dál více obchodů specializující se na tyto dortíky. Nejúspěšnější obchody se tak mohou pyšnit zástupy zákazníků, kteří jsou ochotni vystát každý den i několikametrové fronty, jen aby si mohli zakoupit své oblíbené dortíky. „Je to šílené. Je to návykové. Nemůžete prostě přestat,“ vysvětluje s úsměvem Candace Nelson, porotkyně televizních Košíčkových válek a majitelka první cupcakové cukrárny na světě, díky níž je považována za iniciátorku cupcakového šílenství.

zdroj: Košíčkové války, TV Paprika

Mezi její fanoušky, kteří si pravidelně vychutnávají tyto jedinečné dortíky, patří i osobnosti jako Oprah Winfrey nebo herečka Katie Holmes. Jiné obchody se zase zaměřují na cupcakové nadšence, kteří si dortíky v košíčkách raději chtějí vytvořit doma sami. Často se z amatérských entuziastů, kteří se se svými výtvory chlubí na svých food blozích, stávají časem profesionální cukráři, kteří si otevírají vlastní byznys. Fotogenické cupcaky se staly i fenoménem díky sociálním médiím, obzvláště na sociálních sítích pro fotografie Pinterest a Instagram je hashtag #cupcake jedním z nejužívanějších.

Připravil: Tomáš Vozáb
+420 775 866 937
tomas.vozab@prkonektor.cz

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*