Hřebíček a svařák

Hřebíček nám připomene podzimní svařák, vánoční punč nebo sladké perníčky. Hřebíček využijete do sladkých i slaných jídel po celý rok. Přidává se v malém množství, aby nepotlačil chuť dalšího koření.

Hřebíček alias hřebíčkovec vonný patří do čeledi myrtovitých. Hřebíčkovec je stále zelený tropický strom, který ve své domovině dorůstá do výšky až 20 m. Původem je z Indonésie z Moluckých ostrovů, ale nyní se pěstuje také na Madagaskaru a v Zanzibaru. Má hustou, kuželovitou a symetrickou korunu, jeho květy jsou uspořádány v hustých vrcholových květenstvích nachově červené barvy. Plodem jsou elitické bobule. Jako koření se používají nerozvinutá květní poupata, která se sklízejí, jakmile se jejich zelená barva začne měnit na nachovou.

Využití v kuchyni

  • do kompotů s jablky
  • při vaření červené řepy
  • dochucení červeného zelí
  • rýže se vaří společně s cibulí se zapíchanými hřebíčky; hrnec na vaření rýže různých druhů můžete též využít k vaření masa, ryb nebo zeleniny v páře a k udržování teploty pokrmů
  • hřebíček se přidává do horké čokolády
  • hřebíček se skořicí příjemně ovoní svařené víno, likér a punč; hrnec na svařené víno má výpustný kohout a využijete jej i jako zavařovací hrnec
  • bez hřebíčku se neobejde vánoční cukroví, jako například perníčky
  • jako koření do sladkých koláčů jako perník, při pečení vepřového masa, vaření dýně aj.
  • ve světové, zejména indické a čínské kuchni je hřebíček součástí koření na přípravu tradičního kari a k přípravě kuřecího a vepřového masa
  • v Indonésii se používá do cigaret, smíchaný s tabákem má totiž typicky nasládlou vůni

Jak hřebíček pěstovat

  • Hřebíček se pěstuje v tropických oblastech celého světa, ale vypěstovat jej v našich podmínkách není jen tak. To proto, že se sklízí právě poupata těsně před rozkvetením na vysokých stromech a to 2× ročně.
  • Sklizená se dosuší na slunci do typické hnědé barvy, a toho asi sebelepší pěstitel v Česku jen málokdy dosáhne. Vyzkoušet to samozřejmě můžete.
  • S hřebíčkem se dobře obchoduje, čím větší poupata, tím nižší cena a tím horší kvalita. Rozkvetlý hřebíček pak už ztrácí na hodnotě.
  • Kvalitní hřebíček poznáte podle světle hnědé hlavičky a tmavě hnědého těla. Po vhození do vody se mírně potápí nebo plave ve svislé poloze. Vyschlý a vyčichlý hřebíček plave vodorovně na hladině.

Léčivé účinky

  • desinfekční a antibakteriální

Ničí bakterie a posiluje imunitu. Je vhodný k ošetřování zubů a ústní dutiny. Účinná směs v kloktadlech. Působí preventivně proti vzniku parodontózy, používá se k desinfekci ran nebo proti střevním zánětům nebo nevolnostem způsobených zkaženým jídlem, čaj z hřebíčku zastavuje průjem.

  • analgetické

Znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu. Používá se při bolestech kloubu, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech.

  • anestetické

S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se při bolestech zubů a bolestech v krku.

  • močopudné, pročišťuje organismus

Domácí balzám z hřebíčku

Deset gramů hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložíme do půl litru pálenky a necháme uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu scedíme a mažeme si s ní dásně 6× denně. Hřebíčkovým čajem nebo tímto lihovým roztokem lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky. Dluhodobé užívání nebo předávkování hřebíčkem může však být pro organismus nebezpečné. Pokud např. bolesti zubů přetrvávají, je třeba zajít k lékaři a nenechat zánět rozvinout.

*) zdroj: internet

mm
O Eva Povová (64 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*