Hřebíček a svařák

Hřebíček alias hřebíčkovec vonný patří do čeledi myrtovitých. Hřebíčkovec je stále zelený tropický strom, který ve své domovině dorůstá do výšky až 20 m. Původem je z Indonésie z Moluckých ostrovů, ale nyní se pěstuje také na Madagaskaru a v Zanzibaru. Má hustou, kuželovitou a symetrickou korunu, jeho květy jsou uspořádány v hustých vrcholových květenstvích nachově červené barvy. Plodem jsou elitické bobule. Jako koření se používají nerozvinutá květní poupata, která se sklízejí, jakmile se jejich zelená barva začne měnit na nachovou.
Využití v kuchyni
- do kompotů s jablky
- při vaření červené řepy
- dochucení červeného zelí
- rýže se vaří společně s cibulí se zapíchanými hřebíčky; hrnec na vaření rýže různých druhů můžete též využít k vaření masa, ryb nebo zeleniny v páře a k udržování teploty pokrmů
- hřebíček se přidává do horké čokolády
- hřebíček se skořicí příjemně ovoní svařené víno, likér a punč; hrnec na svařené víno má výpustný kohout a využijete jej i jako zavařovací hrnec
- bez hřebíčku se neobejde vánoční cukroví, jako například perníčky
- jako koření do sladkých koláčů jako perník, při pečení vepřového masa, vaření dýně aj.
- ve světové, zejména indické a čínské kuchni je hřebíček součástí koření na přípravu tradičního kari a k přípravě kuřecího a vepřového masa
- v Indonésii se používá do cigaret, smíchaný s tabákem má totiž typicky nasládlou vůni
Jak hřebíček pěstovat
- Hřebíček se pěstuje v tropických oblastech celého světa, ale vypěstovat jej v našich podmínkách není jen tak. To proto, že se sklízí právě poupata těsně před rozkvetením na vysokých stromech a to 2× ročně.
- Sklizená se dosuší na slunci do typické hnědé barvy, a toho asi sebelepší pěstitel v Česku jen málokdy dosáhne. Vyzkoušet to samozřejmě můžete.
- S hřebíčkem se dobře obchoduje, čím větší poupata, tím nižší cena a tím horší kvalita. Rozkvetlý hřebíček pak už ztrácí na hodnotě.
- Kvalitní hřebíček poznáte podle světle hnědé hlavičky a tmavě hnědého těla. Po vhození do vody se mírně potápí nebo plave ve svislé poloze. Vyschlý a vyčichlý hřebíček plave vodorovně na hladině.
Léčivé účinky
- desinfekční a antibakteriální
Ničí bakterie a posiluje imunitu. Je vhodný k ošetřování zubů a ústní dutiny. Účinná směs v kloktadlech. Působí preventivně proti vzniku parodontózy, používá se k desinfekci ran nebo proti střevním zánětům nebo nevolnostem způsobených zkaženým jídlem, čaj z hřebíčku zastavuje průjem.
- analgetické
Znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu. Používá se při bolestech kloubu, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech.
- anestetické
S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se při bolestech zubů a bolestech v krku.
- močopudné, pročišťuje organismus
Domácí balzám z hřebíčku
Deset gramů hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložíme do půl litru pálenky a necháme uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu scedíme a mažeme si s ní dásně 6× denně. Hřebíčkovým čajem nebo tímto lihovým roztokem lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky. Dluhodobé užívání nebo předávkování hřebíčkem může však být pro organismus nebezpečné. Pokud např. bolesti zubů přetrvávají, je třeba zajít k lékaři a nenechat zánět rozvinout.
*) zdroj: internet
Přidejte komentář