Horký pes ze stánku

Pospícháte, máte hlad a v peněžence jen pár drobných? Párek v rohlíku je ideální řešení. Stánků s hot dogy je mnoho.

Odkud pochází hot dog?
Existuje mnoho verzí na to, kdo vymyslel vložit párek do rohlíku a pokapat ho hořčicí nebo kečupem. Jisté je pouze to, že americkou specialitu mají na svědomí němečtí přistěhovalci.

Jedna pověst říká, že to byl bavorský řezník Anton Feuchtwanger. V roce 1904 nabízel návštěvníkům veletrhu v Louisianě teplé párky. Aby si nepopálili prsty, půjčoval jim ochranné rukavice. Velmi rychle zjistil, že na tom dost prodělává; zákazníci si totiž s párkem odnášeli i rukavice. Poradil se se švagrem, který byl pekařem. Ten mu upekl přímo na míru dlouhou žemli, do které párek zapadl. Prsty zákazníků zůstaly v bezpečí a hot dog byl na světě.

Další příběh připisuje prvenství Němci Adolfu Geringovi, prodavači občerstvení na stadionu v Saint Louis v Missouri. Když jednou vyprodal všechny své zásoby, doběhl rychle k nejbližšímu pekaři, skoupil všechny jeho rohlíky a u sousedního řezníka párky. Na přenosných kamínkách párky ohřál a vložil do rozříznutého pečiva.

Proč zrovna horký pes?
Na to existuje také několik legend. Podle některých měl být název narážkou na původ masa. Jiní vidí vznik názvu v prohnutém tvaru párku, který prý připomíná záda jezevčíka.

Němečtí přistěhovalci totiž přivezli do Ameriky také novou rasu psů, jezevčíky, a právě jejich německým jménem Dachshund nazývali párky – „dachshund sausages“.

Další historka vypráví jak karikaturista Ted Dorgan nevěděl, jak se německé slovo píše, proto ho ve své novinové kresbě zachycující atmosféru na stadionu při baseballovém utkání nazval „red hot dog“.

Usnadněte si práci
Příprava párku v rohlíku není nijak složitou záležitostí. Pokud si chceme hot dog dopřát doma, bohatě nám postačí ohřát párek v hrnci nebo mikrovlnné troubě, nožem naříznout rohlík a za 5 minut je hotovo.

Pro prodej párků na ulici nebo ve fast foodu je vhodné zakoupit speciální přístroj určený pro jejich přípravu. Elektrický přístroj na hot dogy je jednoduché zařízení, ve kterém uvaříme párky a pomocí trnů přihřejeme také rohlíky.

Zdroj: *internet

Připravil: Václav Královec

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*