Horké nápoje – prevence proti různým onemocněním

Poslední výzkumy ukazují, že oblíbené horké nápoje zahřejí nejen tělo, ale také náš imunitní systém a jsou tak schopné zabránit určitým onemocněním.

Klíčem k úspěchu je vysoké množství antioxidantů, které pomáhají neutralizovat škodlivé účinky, které může mít kyslík na tělesné tkáně. Kyslík je důležitý pro základní buněčné funkce, ale uvnitř tkání zanechává tzv. volné radikály, které mohou způsobovat srdeční onemocnění, rakovinu, mrtvici a další nemoci.

Káva je číslo 1

Vědci ze Scrantonské univerzity zjistili, že šálek kávy je největším zdrojem antioxidantů. „Jeden až dva šálky denně se zdají být prospěšné.“ řekl vedoucí výzkumu a chemik Joe Vinson.

Výzkum prováděný Cornellskou univerzitou ukázal, že horké kakao obsahuje až pětinásobně větší množství antioxidantů než černý čaj, třikrát větší než zelený čaj a dvakrát větší než červené víno.

„Jeden nebo dva šálky kakaa denně poskytují chutný a zdravý způsob, jak získat více antioxidantů.“ řekl vedoucí výzkumu z Cornellské univerzity Chang Yong Lee.

Čaj a jeho vliv na zdraví

V jiné studii různé osoby vypily denně jeden šálek heřmánkového čaje a to po dobu dvou týdnů. V moči osob byly nalezeny vyšší hladiny hippurátu a glycinu a nižší hladina kreatinu.

„Nárust glycinu se projevil především u žen, což naznačuje, že čaj pomáhá s reprodukční aktivitou.“ říká vedoucí projektu Elaine Holmesová z Imperial College v Londýně.

„Pokles hladiny kreatinu by mohl být důsledkem antioxidační aktivity způsobené heřmánkovým čajem.“ tvrdí Holmesová a její kolegové.

Mikroby v našich střevech ovládají vylučování hippurátu. Heřmánek je známý svou schopností likvidovat mikroby. Vyšší hodnota hippurátu je tedy důsledkem likvidace mikroorganismů v našich střevech. Tyto mikroorganismy mohou způsobovat různá onemocnění.

Další zdroje antioxidantů

Datle obsahují nejvíce antioxidantů s ohledem na velikost porce, jen málo lidí je však jí pravidelně. Největší množství oxidantů tak většina lidí získá z kávy. Ovoce a zelenina zůstávají velice doporučovaným zdrojem antioxidantů, protože obsahují mnoho dalších živin a vlákniny.

Zdroj internet.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*