Halušky, festivalová pochoutka

Srpen je nabitý hudebními festivaly a velkými open air koncerty. Na těchto akcích najdeme mnoho prodejců, kteří nabízí širokou nabídku občerstvení. Mezi festivalovou specialitu patří halušky a ani letos tomu nemůže být jinak.

Kde se vzaly halušky?

Slovo halušky se nedá přeložit do žádného ze světových jazyků. V angličtině se nachází nejbližší pojem „dumpling“, což znamená v překladu knedlík. Francouzi mají „guenelle“, což je knedlík k masu. Nejblíže k haluškám mají italské „gnocchi“, které se ale dělají z mouky a vařených brambor, ne ze syrových.

Halušky jsou slovenské národní jídlo, které je velmi jednoduché na suroviny i čas. Hlavní surovinou jsou brambory, mouka a vejce. Existuje řada receptů, jak závěrem halušky dochutit. Lze je dochutit kyselím zelím, sýrem, mákem a dokonce i povidly.

Halušky se ve většině případů již připravují ve výrobnách a na obřích litinových pánvích, které známe z festivalových stánků se již jen přihřívají. Pod litinové pánve se používají plynové stoličky, které nám rovnoměrně pokrm ohřívají.

00047

Nejznámější jsou však halušky s brynzou

Jak na to?
Suroviny: (násobíme, dle požadovaného množství)

  • 800 g syrových brambor = Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Vzniklý škrob dle potřeby odlijeme, těsto musí mít polohustou konzistenci.
  • 250 g mouky = smícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme vejce a osolíme. Těsto pasírujeme přes síto na halušky do hrnce s vroucí vodou. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.
  • 250 g kysané smetany a 250 g brynzy smícháme s uvařenými noky, které jsme důkladně scedili přes síto.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi osmažíme do křupava.

    Halušky podáváme posypané slaninou a sekanou petrželkou.

mm
O Lucie Studená (63 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*