Gyros nebo kebab?

Obě tyto pochoutky mají jeden společný základ datující se k 9. století našeho letopočtu. V Bagdádu bylo tehdy velmi populární jídlo judhaba. Jeho obliba zřejmě s přibývajícími staletími stoupala. Nespornou výhodou totiž byla jeho snadná příprava. Při opékání se maso upravovalo pozvolna a na malém množství paliva, kterého bylo nedostatek.

Co je gyros a co kebab?

Spousta lidí žije v představě, že gyros a kebab je označení pro stejný pokrm, což je způsobeno rostoucí oblibou těchto jídel ve stáncích především s rychlým občerstvením. Pravda je, že tyto pochoutky od sebe dnes jen málokdo rozezná. Kebab i gyros se rozprchly do světa a žijí ve fast-foodech i restauracích svým vlastním životem – kořeny, nekořeny, tradice, netradice.

Gyros

Gyros je přirozenou součástí řecké kuchyně. Jako gyros se dříve označovala směs koření určená pro úpravu masa. Časem ovšem toto označení zobecnělo a přešlo na jídlo jako takové.

  • Jedná se o kořeněné vepřové nebo skopové maso nakrájené na plátky a upravené do podoby válce, který se opéká na vertikálním grilu.
  • Propečené kousky masa se okrajují a podávají buď s hranolky, výjimečně v pita chlebu, ale hlavně s notnou dávkou omáčky tzatziki a čerstvou zeleninou.

Kebab

Kebab pochází z Turecka a odlišuje se ještě dalšími většími či menšími detaily.

Döner Kebab

  • Nejznámější döner kebab se vyrábí nejčastěji z kuřecího, telecího či mletého masa.
  • Kromě opékání na vertikálním grilu se také můžete setkat s úpravou masa na pánvi.
  • Připravené maso se balí do chlebové placky (pita chleba) nebo se podává s rýží.

Durum Kebab

  • totožný döner kebab podávaný se zeleninou v rolce ve zmíněné platce

Výslednou chuť ovlivňuje i odlišné koření, než jaké je užívané v řeckém gyrosu. Mezi další druhy kebabu patří např. Iskender kebab pocházející ze severozápadu Turecka. Jde o grilované plátky hovězího masa, naskládané na pokrájený pita chléb a doplněné ostrou tomatovou omáčkou a bílým jogurtem. Jako šiš kebab se označují masové špízy (nejčastěji jehněčí či hovězí), které jsou prokládány červenou paprikou a cibulí.

Co potřebuji k přípravě gyrosu nebo kebabu?

Nejnutnější výbavou je rozhodně speciální vertikální gril určený pro přípravu této pochoutky. Vybrat si můžeme elektrický gyros gril nebo plynový gyros gril podle potřeby. Dalším užitečným doplňkem je také elektrický nůž pro odřezávání masa.

Zdroj: *internet

 

Připravil: Václav Královec

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*