Grilujeme rychleji než jíme

Grilujeme doma, grilujeme na chalupě, grilujeme v restauraci. Grilujeme všude. Grilmánie nás pohltila. Mám být slušně vychovaný nebo si pochutnat? Vše je připraveno. Gril, maso, zelenina a sýry také.

Mistr grilu nakládá první dávku. Vůně dráždí smysly. Na stole přistává první kolo. Teplé, voňavé a chutné.

Závody začínají. Naše vychování nám však přikazuje, že nehltáme, jíme pomalu a důstojně, sousta pořádně rozkoušeme.

Grilujeme rychleji než jíme

Na stole už přistává další dávka. Nová vrstva překrývá ještě nedojedenou první. Mistr grilu je spokojený. Jídlo vypadá hezky, nic nespálil, dobře voní a chutná. Všichni uznale mlaskají. Může také usednout ke stolu.

Jsou připraveny další zásoby. Velká hranatá porcelánová mísa s vrstvami jídla postupně chladne. Tempo zpomaluje. Oči by chtěly, tělo nestíhá.

Záchrana je stolní režon

Jednoduchý ohřívač talířů. Nepotřebuje elektřinu, ani jiné chemické zdroje tepla. Horní desku vyhřívají dvě nebo tři čajové svíčky. Teplo se hliníkovou deskou rozšíří velmi rychle po celé ploše. Na stolním ohřívači talířů budete pánev nebo mísu s jídlem udržovat teplou.

Železná kovaná pánev, na které se rovněž připravují skvělé steaky, může nahradit porcelánovou mísu. Pánev zahřejte na grilu nebo sporáku a do ní přidávejte čerstvě připravenou grilovačku.

Stejně poslouží porcelánová zapékací mísa ze silnostěnného porcelánu.

Elegantní řešení pro restaurace

Pro udržení teplého masa a zeleniny, je velmi vhodná litinová servírovací pánev na dřevěném prkénku.
Pánev velmi rozehřejte a pokládejte připravené pokrmy. Silně vyhřátá litina nevystydne rychle a jídlo se udrží teplé, než jej stihneme sníst.

Přeji Vám krásné léto a dobré grilovačky.

Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*