Grilování na lávě

U plynových grilů dodávají teplo výkonné plynové hořáky připojené přes redukční ventil k láhvi propan-butanu o velikosti 7 nebo 10 kg. Výkon hořáků je regulovatelný. Dá se nastavit tak, že mohou pracovat úsporněji než grily na dřevěné uhlí. Plameny ohřívají lávové kameny naskládané na kovovém roštu; ty se za nějakých 5 až 15 minut rozžhaví a udržují a stabilizují teplotu jako tepelný akumulátor. Protože jsou porézní, zachytávají tuk, který z masa odkapává; ten se pak nepřepaluje a neuvolňuje škodlivé látky.

Zatímco chuť grilovaných potravin například z kontaktního nebo elektrického grilu je poněkud sterilní, umožňují lávové kameny, na nichž se odpařuje kapající omastek, grilovanému masu nebo rybám do jisté míry dosáhnout nezaměnitelné „aroma grilování“. Lávové kameny podle vyjádření odborníků dodávají pokrmům osobitou chuť, protože absorbují nežádoucí aroma plynových hořáků.

Údajně nejkvalitnější lávový tuf pochází nejčastěji z vulkanické oblasti Auvergne ve Francii, z okolí sopky Le Puy.

Jak s lávovým grilem zacházet

  • Před začátkem grilování je nutno zkontrolovat čistotu trysek a stav lávových kamenů. Ty je nutno rozmístit rovnoměrně v jedné vrstvě. Kameny musí mít mezi sebou mezery, aby bylo umožněno proudění tepla.
  • Po otevření ventilu se pomocí piezoelektrického zapalování hořáky zapnou a nechají se asi 10 minut hořet s maximálním výkonem. Tak se kameny rozehřejí a s grilováním je možno začít.
  • Po ukončení grilování se doporučuje zapnout plynové hořáky na plný výkon, sklopit víko grilu a počkat několik minut. Uvnitř vzniknou vysoké teploty, které způsobí, že tuk beze zbytku vyhoří a kameny lze napříště opět použít.
  • Pokud některý z nich teplem popraská, lze jej nahradit. Lávové kameny vyměňujte podle potřeby, podle toho, jak často grilujete. Minimálně však jednou do roka. Lávové kameny můžete také pohodlně nakoupit u nás.

Výhody lávových grilů

  • Plynový gril lze plynule regulovat.
  • Gril je rozžhavený během velmi krátké doby.
  • Potraviny si zachovávají přírodní chuť, jsou křehké a šťavnaté.
  • Grilovat lze i v místnostech a bez ohledu na počasí.
  • Při grilování nevznikají žádné nebezpečné karcinogenní či toxické látky.
  • Provoz není prakticky cítit; při grilování nevzniká kouř ani žádný odpad (popel).
  • Plynový gril poskytuje komfort porovnatelný s vařením v dobře vybavené kuchyni.
  • Čištění grilů je velmi snadné.

 

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*