Nová zábava pro vaše hosty

Grilovat společně u stolu? Pak vyzkoušejte Teppanyaki. Zjednodušeně řečeno - malé kousky surovin jsou grilovány na horké desce.

V závislosti na velikosti desky a počtu hostů, může každý připravit své suroviny ve svém rohu. Větší zábava je, když společně grilujete. Pořiďte si keramickou rýhovanou desku pro zdravé a rychlé grilování.

Suroviny na večeři Teppanyaki
(pro čtyři až šest hladových jedlíků)

Maso a ryby
Připravíme si 400g filetu z tuňáka, 800 g hovězího masa (svíčková, kýta), 400 g kuřecího masa (např. kuřecí prsa). Dobrou volbou je také losos, kachní prsa, vepřová panenka, obří krevety, humří maso, apod.

Maso nakrájíme na tenké plátky, rybí fitety na obdélníkové bloky (4 cm dlouhé, 1-2cm silné).Masa a ryby můžete předgrilovat již v kuchyni. Rozehřátou desku přineste i s naloženými surovinami a hosté si je pouze „dogrilují“ a ochutí. Zeleninu a těstoviny si mohou klidně připravit zcela sami.

Zelenina

Paprikové lusky, brokolice, cibulka s natí, zelí, mrkev, cuketa aj.

Brokolici a zelí krátce blanšírujte, cibuli nakrájejte na kolečka a kostičky. Mrkev a cibulku s natí nakrájejte na jemná kolečka.

Koření

Zázvor, česnek, chilli papričky, sezam, teriyaki nebo sójová omáčka, wasabi, tabasco, asijské omáčky dle chuti, bílé víno na podlití, olej

Zázvor, česnek a chilli papričky jemně nasekejte. Pokud nasekáte v chilli papričkách i semena, je to pálivější. Teriyaki omáčku lze koupit v asijských obchodech a lepších supermarketech. „Teri“ znamená „lesk“ – a „yaki“ je „grilování“.

Příloha

Asijské těstoviny, rýže

Chuť smažených těstovin je vynikající. Připravte je podle návodu na obalu, po uvaření propláchněte studenou vodou a smíchejte s trochou rostlinného oleje.Později se pak grilují u stolu. Alternativně můžete jako přílohu použít rýži.

Tipy pro grilování na Teppanyaki

Desku rozehřejte. Olej není potřeba. Položte jednotlivé suroviny. Začněte s těmi, které potřebují přípravu nejdéle. Krátce před dokončením pokapejte Teriyaki omáčkou nebo podlijte – podle chuti. Omáčka dodává pěkný lesk a chuť.

Desku očistěte škrabkou a můžete začít znovu s dalším chodem.

 

 

zdroj internet

mm
O Eva Povová (125 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*