Nekonečné kombinace gastronádob

Konvektomat, pečící trouba, výdejní vodní lázeň, přepravní termobox, lednička, šokový zmrazovač, regály do skladů a další moderní gastro zařízení je postaveno k jejich používání.

Gastronádoby s různými předepsanými rozměry jsou nejpoužívanějším nádobím v kuchyni.

Nekonečné kombinace

  • Jeden základní rozměr – (téměř) nekonečné kombinace
    Základní rozměr gastronádoby – GN 1/1 – je 53×32,5 cm.
  • Všechny menší velikosti jsou zlomkem nebo násobkem základního rozměru a značí se jako GN 2/1, GN 1/2, GN 2/3, GN 1/3, GN 2/4, GN 1/4, GN 1/6, GN 1/9.
  • Zlomky jsou zrádné, proto se podívejte se na návod, jak si připravit sestavu gastronádob.
  • Gastronádoby se vyrábějí v různých hloubkách – rozměry a objem gastronádob (soubor PDF).

Přednosti gastronádob

  1. jsou především v jejich všestranném používání a jejich vzájemné záměně.
  2. jsou stohovatelné a zabírají málo místa při skladování
  3. existují různé hloubky s různými objemy
  4. pro skladování, zpracování a přepravu je shodné rozměry s různými druhy gastro zařízení

Různá síla materiálu

  • Nerezové gastronádoby lze vyrobit již od síly 0,5 mm. Neplatí však čím slabší, tím lepší. Optimální síla je okolo 0,8 mm, případně silnější, podle účelu použití.
  • Velmi tenké gastronádoby jsou levné, ale náchylné k poškození a deformaci. Můžeme je použít tam, kde nedochází k jejich mechanickému namáhání a nejsou vystaveny velkým teplotním změnám.
  • Pokud opravdu plánujete využití gastronádob v celém gastronomickém kruhu (od skladu přes vaření, výdej až po přepravu) pořiďte si nerezové gastronádoby, které teplotní změny vydrží a nebudou se v konvektomatu kroutit.

Pozor na oblé rohy gastronádob a poklice

Gastronádoby Blanco a jejich tvarové provedení, jsou považovány za jakousi předlohu.

Jestliže závazná technická norma uvádí jednotlivé rozměry gastronádob, nikde se neuvádí, jak zakulacený má být kulatý roh gastronádoby.

*) celé znění si můžete koupit např. zde, protože online uveřejnění technických norem je zákonem zakázané

Tohoto nedostatku v normách využívají jednotliví výrobci. Všechny jsou rozměrově stejně velké, mají však rozdílně zakulacené rohy. Takže zpravidla „nesedí“ poklice jednoho výrobce na gastronádobách výrobce jiného.

Proto se před nákupem informujte, jestli jsou gastronádoby zaměnitelné (kompatibilní) s gastronádobami Blanco, jako je tomu v případě nerezových gastronádob na www.gastronadoby.cz.

Různé materiály, rozdílné použití

Vždy záleží na plánovaném použití gastronádob. Podle toho zvolte vhodný materiál.

  1. Nerezové gastronádoby – každá nerezová gastronádoba (GN) je vyrobena z potravinářské oceli vysoké kvality 18/10. Lze je používat je v teplotách od -40 do +300°C.
  2. Polykarbonátové gastronádoby – používají se zejména ke skladování potravin, jejich zpracování a výdeji salátů a výrobků studené kuchyně. Můžete je používat při teplotách v rozmezí od -40 do +70°C, značkové gastronádoby Professional pak v teplotách od -40 až +100°C.
  3. Gastronádoby polypropylén – používají se k balení a skladování potravin, mléčných výrobků, nápojů, apod. Gastronádoba z polypropylénu je použitelná v teplotním rozmezí od -40 do +70°C.
  4. Gastronádoby porcelánové – používají se zejména při výdeji a prezentaci výrobků teplé a studené kuchyně.
  5. Gastronádoby melaminové – Gastronádoby melaminové jsou oproti porcelánu lesklejší a odolnější vůči hrubému zacházení. Vhodné do myček nádobí, stohovatelné. Odolávají teplotám od -30 do 70 °C

Odkud přišla gastronádoba

Vynálezcem gastronádoby (GN nádoby) bylo roku 1967 švýcarské sdružení pro stravování v nemocnicích, ústavech a hromadném stravování – SVG ve spolupráci se švýcarským svazem hotelnictví.

 

připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*