Frappé coffee osvěžení z Řecka

Ledová káva frappé je v době teplých letních dnů velice osvěžující nápoj, který dodá jiskru a enegrii. Vyniká svou hustou pěnou a jeho příprava je velice snadná. Zkuste si i vy připravit pravé řecké frappé do vysoké sklenice.

Počátky frapé

Počátky frapé sahají do roku 1957, kdy bylo náhodou vytvořeno během mezinárodní výstavy v Soluni. Zástupce firmy Nestlé Yannis Dritsas zde vystavoval nový čokoládový nápoj pro děti připravovaný z čokoládového prášku a mléka protřepáním v šejkru. Dritsasův zaměstnanec Dimitris Vakondios si chtěl o přestávce připravit svou instantní kávu a neměl k dispozici teplou vodu. Rozhodl se tedy do šejkru přidat studenou vodu a instantní kávu. Takto náhodou vzniklo frapé, nápoj populární především v Řecku, odkud se později rozšířil do dalších zemí světa.

Jak nápoj vznikl?

Příprava z vody:
Do poháru nalijte 120 ml studené vody a přidejte kávu (instatní, presso). Zapněte frapovač na maximální otáčky a mixujte přibližně 30 sekund. Do hotového nápoje přidejte trochu studeného mléka, kostky ledu, případně mléčný likér, zmrzlinu. Takto získáte lahodný ledový nápoj s bohatou pěnou o objemu až 350 ml. Servírujte ve vysokých sklenicích s brčkem a sklenicí vody.

Příprava z mléka:
Do poháru nalijte 150 ml plnotučného ledového mléka a přidejte instatní kávu. Zapněte frapovač na maximální otáčky a mixujte přibližně 30 sekund. Do hotového nápoje přidejte kostky ledu, případně mléčný likér, zmrzlinu.

zdroj internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*