Rafinované pochoutky pro bufet nebo raut

Název fingerfood pochází z anglického slova finger food – jídlo mezi prsty. Rafinované pochoutky pro bufet, studené nebo teplé, jednoduše a rychle. Pokrmy,  které se dají jíst rukou a to i v tak zvaných "lepších restauracích".

Jídlo servírované po celé místnosti

Od klasických „jednohubek“ se liší barevností, plastičností podávání pokrmu, promyšleným servírováním v porcelánových nebo skleněných miskách či jednorázovém nádobí.

Hosté si z rautových stolů berou jídlo do ruky a konzumují bez příborů. Pohybují se s jídlem po místnosti aniž by si zašpinili ruce, baví se a kdykoliv si mohou vzít další pokrm z nabídky. Fingerfood tak odpovídá modernímu pojetí společenské akce, kdy hosté nesedí u jídla za stolem, ale baví se každý s každým.

Od předkrmu až po dezert

Fingerfood může být z čehokoli, přesto není fingerfood cokoli. Můžete uplatnit maso, ryby, mořské plody, sýry, uzeniny, ovoce, zeleninu a další přílohy.

Jako podklad můžete využít cherry rajčata, listový salát, grilovanou zeleninu, tropické ovoce, ale i toustový chléb, který zlehka opečete v toustovači nebo v troubě. Nápadité kombinaci se meze nekladou.

  • malý opečený bramborový knedlík s červeným zelím a kouskem kachny se šťávou
  • avokádo s ugrilovanou krevetku na česneku s čerstvou bylinkou
  • mini steak z lososa na černých špagetách
  • sherry rajčátko s mozzarellou a bazalkovým pestem
  • tatarák z lososa na toustu
  • sýrové kuličky na ledovém salátě
  • pečené švestky se slaninou
  • smažené žampionové hlavičky se sýrem
  • grilovaná cuketa s balkánským sýrem
  • šunkový mini závitek s křenem a šlehačkou
  • kuřecí paštika s rybízovou omáčkou
  • pěna z nivy s ořechem
  • mini jablečný závin, ovocná tartaletka, mini tiramisu, mini cukroví, créme bruleé, mini košíčky plněné pudinkem a ovocem, ovocné krémy aj.

Fingerfood je stále více oblíbený u cateringových firem. Hosté tak mají možnost ochutnat v malých porcích všechno. Hostiteli se tím nabízí větší flexibilita nabídky a pořízení surovin je levnější.

Jak servírovat fingerfood?

Při servírování fingerfood buďte kreativní. Hosté jistě ocení čas a úsilí vynaložené na prezentaci.

  • Vhodné jsou podlouhlé podnosy nebo oválné tácy s ozdobným lemem. Kraje obložte sýrem nebo salátem. Doprostřed můžete servírovat chuťovky.
  • Servírujte mini párečky, masové koule nebo smažená křídla či stehna na vnější část servírovacího podnosu po směru hodinových ručiček. Doprostřed podnosu můžete vložit malý zásobník na koření či zásobník na omáčky.
  • Na malé předkrmy použijte petit misky. Petit misky vyskládejte na podnos a servírujte.
  • Jednohubky můžete též servírovat přímo na speciální ochutnávací lžíce. Party lžíce vyskládejte na servírovací podnos.
  • Na cukroví a sladké chuťovky použijte jednorázové mističky, nebo další jednorázové poháry, talířky nebo lžičky. K servírování použijte banketní etažér.
  • Malou zeleninu, sýry, ovoce můžete napichovat.
  • Na teplý mini snack doporučujeme univerzální fingerfood nádobí.

Náš tip:

Špízy Carpese s meduňkou

Rozpůlená cherry rajčata na chvíli ponoříme do oleje s nasekanou pažitkou. Vezmeme párátka a střídavě napichujeme polovinu rajčátka, list meduňky a kostku mozzarelly. Hotové jednohubky osolíme a opepříme. Servírujeme rozložené v univerzální fingerfood sklenici.

mm
O Lucie Studená (35 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*