Existuje mnoho druhů rýže

Rýže patří mezi nejstarší pěstované obiloviny na světě. Různé druhy mají bezpočet tvarů a barev (neoloupané) od hnědé přes červenou a fialovou až po černou. Podle nároků na zavlažování se rozděluje rýže vodní (bažinná) pěstovaná v nížinách, kde je hodně tepla a světla a rýže suchá (horská) pěstovaná bez zaplavování polí.

Znáte druhy rýže?

Rýži umí naše tělo velmi dobře strávit, obsahuje totiž především škroby (60 – 80 %), poměrně málo bílkovin, skoro žádný tuk a je hypoalergenní. Loupaná rýže je vhodnou součástí diet, druhy se slupkou jsou zdrojem nejen škrobů, ale i nerozpustné vlákniny a vitaminů skupiny B a E a některých minerálních látek.

Rýže bílá

Je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny slupky. V obchodě lze sehnat dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou.

Rýže parboiled

Loupaná rýže je upravena speciální technologií. Nejprve se vakuuje, poté následuje namočení do horké vody a pak opracování horkou vodou pod tlakem. Zrna na povrchu tak ztvrdnou a rýže se díky tomu po uvaření nelepí.

Rýže jasmínová

Má jemnou květinnou vůni. Může připomínat rýži basmati, ale na rozdíl od ní se po uvaření lepí. Proto se používá spíše do nákypů nebo k různým druhům masa.

Rýže patna

Lze poznat podle štíhlých dlouhých zrnek. Technologicky bývá upravována jako rýže parboiled. Po uvaření je sypká a suchá.

Rýže basmati

Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Toto označení vzniklo díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky. Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže především v Indii. Bílou barvu získává odstraněním vnější slupky a leštěním. Je snadno a rychle stravitelná a přirozeně bezlepková.

Rýže natural

Obsahuje mnoho důležitých látek, především nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamíny. Je velmi bohatá na kalium, které reguluje v těle obsah vody. Lze používat do rizota, zahustit s ní polévku nebo ji připravit nasladko.

Rýže Arborio

Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. To je způsobené tím, že vstřebává vodu. Z této rýže připravují Italové svá pověstná rizota. Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná – al dente.

Rýže divoká – planá

Planá rýže jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s basmati.

Bhútánská rudá rýže

Starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce na území Bhútánu. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Tento druh má příjemnou ořechovou vůni a červenohnědou barvu.

Rýže Carnaroli

Řekneme-li slovo rizoto, většinu z nás napadne rýže Arborio. Existuje však druh rýže, který podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je tedy vhodný pro přípravu al-dente rizot. Jedná se o rýži Carnaroli. Tato krátkozrnná rýže se pěstuje také v Itálii a je bílá.

Rýži můžeme samozřejmě připravovat v kastrolech a hrncích různých velikostí. Pro snadnější přípravu se však velmi hodí multifunkční hrnce.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*