Řetěz téměř bez konce

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, Vyhláška č. 137/2004 Sb. a její novela - Vyhláška 602/2006 Sb., ukládá všem, kteří nakládají s potravinami, dodržovat stanovené teploty.
Tyto jsou stanoveny jak pro výrobky teplé, tak pro výrobky studené kuchyně, polotovary a potraviny chlazené nebo mražené.
Podrobně jsou tyto hodnoty a celý systém HACCP popsány v Provozní knize systému kritických bodů HACCP.

Nepřetržitý teplotní řetězec
U živočišných produktů musíte zajistit nepřerušený chladící řetězec na příslušnou teplotu podle druhu potraviny.

To znamená, že stanovenou teplotu je nutné dodržet po celou dobu – od výrobce – přeprava – sklad v obchodě – převoz do provozovny – skladování v ledničce nebo mrazničce – další zpracování – výdej (prodej) zákazníkovi.

Kontrolujte a kontrolujte
Správné teploty uvádí výrobní obaly nebo také Provozní kniha systému kritických bodů HACCP.
Již při převzetí zboží od dodavatele zkontrolujte teplotu vhodným teploměrem. Pokud teplota není v pořádku, ihned reklamujte a zboží nepřebírejte. Převádíte tak případné komplikace na sebe.

Přeprava teplého a studeného
Pro každodenní převážení teplých a studených potravin jsou velmi vhodné izolační termoboxy, do kterých můžete tyto vkládat volně nebo použít gastronádoby různých velikostí.

Žádejte termoboxy z expandovaného polypropylénu – EPP. Tyto nezaměňujte
s výrobky z podobného polyesteru.

EPP byl vyvinut v 80tých letech minulého století a je charakteristický:

• velmi pružný s dlouhou životností
• lehký pro manipulaci
• dobré izolační vlastnosti od -40 do +120°C

Izolační termoboxy Thermo-Future Box v různých velikostech se vyznačují:

zaoblené rohy a vysoká hustota materiálu

bezpečná manipulace

stohovatelná hrana s těsným víkem

Termoizolační vlastnosti
Níže jsou uvedeny průměrné teplotní křivky u mražených potravin a teplých pokrmů.

Připravil: Petr Gočál

Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*