Ema mele maso

Mleté maso se dá koupit v každém supermarketu. Pouze vlastnoručně namleté maso nám však zajistí 100% poměr daných surovin.


Mlýnek na maso využijeme nejen na mletí syrového a vařeného masa, ale lze jej s různými nástavci použít i na mletí jiných surovin, plnění klobás pomocí zpětného chodu apod.

Ruční mlýnky na maso

Ruční mlýnky na maso se prodávají ve velikosti „5“ a „8“, v posledních letech se dováží i mlýnky velikosti „10“; přičemž číslo nám udává velikost děr (otvorů) v desce (šajbě) v milimetrech.

Mlýnky jsou většinou vyráběny z kvalitního nerezu, který zaručuje zdravotní nezávadnost při kontaktu s potravinami.

Mlýnky je také možné většinou mýt v myčce nádobí.

K pracovní desce se připevňují buď přísavkou, nebo pod desku pomocí šroubu. Ruční mlýnky jsou vhodné pro použití spíše v domácnostech než profesionálních provozech.

Elektrické mlýnky na maso

Velikost mlýnku je dána průměrem složení matric, nožů a jejich počtem v pracovním prostoru tělesa mlýnku; větší průměr = větší výkon mlýnku.

Většina elektrických mlýnků na maso má také možnost zpětného chodu, hrubost mletí lze nastavovat dle libosti, snadno se myjí (většinu dílů lze mýt v myčce na nádobí) a udržují.

Mlýnky se vyrábějí z prvotřídní nerezové oceli a slitiny hliníku.

Mlýnky bývají vybaveny spoustou bezpečnostních prvků.

Tipy pro používání mlýnků na maso

  • Vždy zpracovávejte pouze čerstvé potraviny. Zejména v případě masa pamatujte na to, abyste jej zpracovávali bezprostředně před tepelnou úpravou nebo požitím. Mleté maso má krátkou dobu trvanlivosti, dokonce i uchovávané v chladničce.
  • Dříve než začnete zpracovávat potraviny, nakrájejte je nožem na vyhovující malé kousky nebo proužky, které se vejdou do plnicího otvoru a mohou být snadno zpracovány. Nakrájejte maso na kousky dlouhé asi 10 cm a tlusté asi 2 cm, tuhé potraviny na kostky asi 1 cm.
  • V případě, že budete zpracovávat větší množství potravin, rozdělte je na porce, které můžete zpracovat během 2–3 minut. Mezi porcemi vypínejte zařízení, abyste zabránili přehřátí motoru a současně si připravili další porci.
  • Nikdy nezpracovávejte v zařízení potraviny s příliš tvrdými částmi (např. pecky, skořápky, ořechy, kosti, chrupavky, tlusté šlachy atp.). Tyto části před zpracováním odstraňte. Tvrdou zeleninu před zpracováním uvařte.

 

Připravil: Václav Královec

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*