Velikonoční mrkvový dort

Velikonoční svátky si neumíme představit bez pečení sladkých dobrot. Klasický mazanec, piškotový beránek, jidáše, boží milosti, kynuté hnízdo a jiné sladkosti.

U nás k velikonočním tradicím patří pomlázka. Snad nikde jinde ji nemají. Ale peče se stejně z různých těst, zkouší se těsta odlehčená z ovoce, ovesných vloček, ořechů a rozinek.

Zkuste si vyrobit neodolatelný mrkvový dort. Zmizí ze stolu dřív, než se nadějete!

Jak na dort

Připravte si pracovní plochu

Na dortový podnos na noze si položte papír na pečení, který si rozdělte na dva kusy, abyste jej pak mohli pohodlně vytáhnout. Dortový korpus položte na dortový podnos s papírem.

Hladké a kolmé boky

Korpus rozkrojte na potřete částí krému. Potom naneste tenkou vrstvu krému  na všechny strany korpusu, aby se navázaly případné drobky. Můžete krém použít pouze na horní část a strany potřít čokoládou nebo citronovou polevou. K roztírání krému vám poslouží dortová roztírací paletka, kterou jistě máte.

Cukrářská paletka – dlouhý, pružný, zakulacený neostrý nůž –  se kterým rovnoměrně potřete celou horní plochu a strany korpusu.

Stěrka na těsto – se kterou roztíráte nejenom těsto v cukrářské formě, ale také slouží jako cukrářská karta. Spodní hranu stěrky opřete o dortový podnos a pokud možno bez přerušení uhlaďte bok dortu.

Zdobení

Povrch mrkvového dortu můžete vyzdobit podle vaší fantazie. Buď vymodelujete z marcipánu malé mrkvičky s lístky, nebo celý dort posypete oříšky či čokoládovou rýží. Marcipánové figurky se dají v různých velikostech a provedeních zakoupit v každé cukrárně.

Odstraňte pečící papír

Nakonec vytáhněte pečící papír. Dort tak můžete podávat na čistém dortovém podnosu a nemusíte jej překládat. Přejeme vám dobrou chuť a hezké velikonoční svátky.

Recept na skvělý mrkvový dort

Korpus průměru 28 cm:

5 vajec, 200 g třtinového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 větší citron, 500 g mrkve, 120 g mletých vlašských ořechů, 120 g kokosu, 250 ml rostlinného oleje, 200 g celozrnné pšeničné mouky, lžičku jedlé sody, špetku soli, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy.

Krém: 

120 g másla, 80 g cukru moučka, 1 vanilkový lusk, 400 g smetany ke šlehání, 3 kostky měkkého tvarohu, 100 g vlašských sekaných ořechů

Postup:

  1. Celá vejce vyšlehejte se třtinovým i vanilkovým cukrem v jemnou pěnu. Přidejte najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchejte.
  2. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte do směsi. Pak vsypte kokos, mouku, namleté ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec přidejte olej a důkladně směs promíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 170 °C, těsto nalejte do vymazané a vysypané dortové formy, nechte chvilku odpočinout a dejte péct na asi 30 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).
  4. Mezitím si připravte krém. Máslo rozpusťte, nechte chvilku zchladnout a vyšlehejte ho s cukrem, zrníčky z vanilky a tvarohem. V jiné misce vyšlehejte smetanu do tuha a opatrně ji vmíchejte ke tvarohové směsi.
  5. Upečený korpus nechte vychladnout, podélně ho v půlce rozkrojte, potřete částí krému a zase přikryjte. Zbylým krémem potřete vršek i strany dortu, který na závěr dekorujte dle fantazie.

*/zdroj internet

 

mm
O Eva Povová (64 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*