Dort zvládne každý

Jak upéct jednoduchý dort.

Dorty jsou v naší kuchyni velmi oblíbené a nemusíme je vždy jen přenechávat cukrářům a profesionálům, ale můžeme se do nich pustit sami. Nejčastěji se používá piškotové těsto v poměru: 1 vejce +  60 g hrubé mouky + 50 g cukru krupice. Na vyšší dort budete potřebovat 6 vajec, 360 g mouky a 300 g cukru. Krém volíme podle chuti, jednoduchý je z másla a pudinku.

Na pečení si připravte kruhovou dortovou formu, elektrický šlehač, dvě vyšší nádoby, stěrku, cukrářský sáček se zdobným zakončením, dortový nůž a pevné nervy.

A jdeme na to.

  • Vše si pečlivě navážíme a nameleme
  • Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Můžete přidat trochu jemně perlivé minerálky. Těsto je pak jemnější.
  • Do odvážené mouky přisypeme prášek do pečiva a směs postupně přidáváme k žloutkové pěně
  • Sníh z bílků přidáme nakonec
  • Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Doporučuje se nechat okraje vyšší, střed se během pečení nafoukne. Pro vysypání můžete použít i kokos.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě většinou 40 minut. Upečení zkoušíme ve středu dortu špejlí. Je-li stále obalená těstem, necháme dopéci.
  • Ne horký, ale částečně vychladlý korpus opatrně přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout
  • Volný čas využijeme na přípravu krému, nejjednodušší je z uvařeného vanilkového pudinku, do kterého přidáme máslo a moučkový cukr. Podle chuti můžeme přidat kakao, rozpuštěnou čokoládu, vaječný koňak, rum. Co kdo má rád.

Pak přijde ta kreativní část.

  • Dort rozřízneme jednou, nebo dvakrát. Pomoci si můžeme hrudkou moučkového cukru, kdy si namalujeme čáru kolem obvodu dortu
  • Natřeme krém, na druhý díl můžeme využít domácí marmeládu
  • Díly složíme a potřeme celý dort zbývajícím krémem. Uhladíme.
  • Pokud obvod dortu nezdobíme, posypeme ho oříšky, kokosem, hrubě nastrouhanou čokoládou, nebo drobečky sušenek.
  • Povrch zdobíme čokoládovou polevou, krémem nebo šlehačkou s využitím cukrářského sáčku s hvězdičkovou trubičkou, nebo použijeme marcipánovou hmotu
  • Můžete využít sezónní ovoce, marcipánové nebo čokoládové figurky, aj. Zdobení je věc vkusu, někdy méně, znamená více.

Dorty jiných tvarů či patrové zhotovíme pomocí modelovacích forem, které dodají dortům nádech jedinečnosti a originality. Fantazie se meze nekladou.

A je hotovo.

Určitě se do dortu pusťte. Pochvaly od Vašich hostů se jen pohrnou. Podívejte se, jak se zdobí dort.

 

 

Připravila: Eva Povová

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*