Sporák pro domácí a profesionální kuchyni

Chystáte se koupit plynový sporák a nevíte podle jakých kritérií se při jeho výběru řídit? Jaké jsou rozdíly mezi sporáky pro domácí a profesionální kuchyni? Pokusíme se Vám to stručně vysvětlit níže.

Rozměry

Základním rozdílem je hloubka sporáku. Zatímco sporáky pro domácí kuchyni se prodávají kolem 500 – 600 mm hluboké, nejlevnější profesionální sporáky začínají zpravidla až na 600 mm. Podle hloubky se pak dělí na jednotlivé řady, ze kterých se skládají varné bloky:

  • 600 – 650 mm – sporák určený do malých provozů a fast foodů
  • 700 mm – nejprodávanější řada, která se skvěle hodí do všech provozů (restaurace, hotely, jídelny)
  • 900 mm – sporáky určené do velkých provozů s nutností připravit denně velké množství pokrmů
  • 100 mm – největší možná varianta, někteří výrobci je vyrábějí oboustranné – ovládání je umístěno na přední i zadní straně

    Profesionální sporáky mají na první pohled výrazně robustnější konstrukci oproti domácnostním.

Výkon hořáků

  • Domácí sporáky většinou disponují jedním „silným“ hořákem o výkonu kolem 3 kW a dalšími slabšími 1 – 2 kW. Hořáky sporáků jsou vyrobeny z levných materiálů a nejsou určeny pro nepřetržitý provoz v profesionálních kuchyních.
  • Sporáky určené do profesionálních kuchyní začínají na výkonu okolo 3 kW, není však neobvyklé, že jsou vybaveny i hořáky s výkonem 6 – 6,5 kW.

S troubou nebo bez?

  • Klasické sporáky určené do domácností asi všichni známe jako komplet s troubou.
  • Profi sporáky můžeme zakoupit jak s troubou, tak na otevřené podestavbě.
  • Pokud troubu do Vaší kuchyně opravdu potřebujete, je ideální kombinovat např. sporák na otevřené podestavbě se samostatnou horkovzdušnou troubou, která je díky svým funkcím a provedení mnohem lepší než trouby standardně dodávané jako součást sporáku.
  • Jestliže potřebujeme ušetřit místo, je možné objednat pekařskou pec menších rozměrů, kterou je možné umístit přímo do spodní police otevřené podestavby.

    V případě, že se přesto rozhodnete zakoupit sporák s troubou, zjistěte si především rozměry trouby. Je důležité, aby kapacita byla minimálně pro gastronádobu GN 1/1.

Hygiena a čištění

Hluboce tažená nerezová plocha se zaoblenými rohy výrazně usnadňuje čištění

Ať už se jedná o domácnostní nebo profesionální sporák, je důležité, aby jeho čištění bylo co nejjednodušší. Údržbu výrazně usnadňují např. zaoblené rohy varné plochy (viz obrázek).

Sporák by měl být důkladně čištěn a udržován každý pracovní den. Pro správné čištění je vhodné používat odpovídající čistící prostředky Hagleitner.

Závěrem

Pokud sháníme sporák do profesionální kuchyně, není rozhodně vhodné kupovat zařízení určené do domácnosti. Vidina ušetřených několika tisíc korun se nám v budoucnu může velmi prodražit. Profesionální sporáky jsou konstrukčně přizpůsobené každodennímu využití a rozdíly mezi nimi a domácnostními jsou zásadní.

 

mm
O Václav Královec (52 Články)
Má rád dobrý hokej, svého pejska a hudbu. vkralovec@centrum.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*