Do Polska nejen na fotbal

Polsko, a s ním celá Evropa, bude v následujících týdnech žít hlavně fotbalem. K fotbalu patří něco dobrého k zakousnutí. Pro vás, kteří se chystáte přímo do dějiště, představujeme polskou gastronomii.
Polská kuchyně je velmi chutná a lehce připomíná naši kuchyni. Hlavní složkou jsou brambory, které se zde konzumují ve velkém, protože Poláci si prostě nedovedou představit pokrm bez této zeleniny.

Pokud nepatříte mezi milovníky brambor, nepropadejte panice. V restauracích vám pochopitelně nabídnou i další přílohy.

Poláci mají rozmanitou kuchyni s charakteristickými ingrediencemi – mimo jiné s koprem, majoránkou, kmínem a různými druhy hub ve sladkokyselém nálevu, které se přidávají do polévek. Typické jsou také omáčky a dušené maso. Národním jídlem Polska je bigos, které se skládá z kyselého a čerstvého zelí, cibule a různých zbytků masa.

Mezi další klasická jídla patří przekaski (něco jako štika v aspiku), kulebiak (velké houby v zelném těstíčku) a polské klobásy, které vypadají jako dlouhý, hubený a velmi pálivý kabanos. Velice oblíbený je biftek v kyselé omáčce – Zrazy zawijane, který je plněný houbami a podává se s pohankou.
V Polsku jsou také velmi oblíbené ryby. Ve značném množství se tu konzumuje kapr, například ve sladkokyselé omáčce. Sledi, které vám připraví na mnoho způsobů, jsou mezi našimi sousedy také velmi oblíbenou rybou. Polské polévky bývají velmi bohaté a syté.

Něco ostřejšího
Turistům je nabízena hlavně Zubrowka,což je druh vodky s unikátní zelenavou barvou, typickým aroma a stéblem trávy plovoucím ve sklenici. Název pochází od vzácného zvířete zubra, který žije v polském národním parku. Tráva, plovoucí v nápoji, je bylina, která v tomto parku roste. Zubrowka je podávána ve sklenici s jablečným džusem.

Dalším typicky polským nápojem je medovina. Existují tři druhy, nejlepší je poltorak a dwojniak. Vodka, která je národním nápojem, se pije chlazená. Wyborowa se skládá z nejlepší vodky, ale také se rozlišuje několik druhů – mezi nejznámější patří kromě Zubrowky i tarniowka, sliwowica a pieprzowka.

Národní pokrm Bigos
4 lístky bobkového listu
2 lžičky kmínu
750 g kysaného zelí
sůl
1 hrst sušených hub
150 g škvarků
2 cibule
1 lžička mleté sladké papriky
400 g hovězího masa
200 g sádla
1 papriková klobása
1 lžička majoránky
400 g vepřového masa

Hovězí maso očistíme a nožem pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na prkénku na tenká kolečka.
Zelí propláchneme, dáme do vysokého kastrolu, zalijeme horkou vodou. Přidáme kousky hovězího masa. Osolíme, okořeníme, přidáme kolečka cibule a houby. Nakonec přidáme sádlo a dusíme. Podle potřeby podléváme. Dusíme při mírné teplotě asi 3 hodiny.

Druhý den tuto dobrotu opět uvedeme do varu, přidáme kousky vepřového masa, škvarky a dusíme přibližně stejnou dobu jako první den.

Třetí den přidáme kolečka klobásky, hodinku podusíme a servírujeme.

 

Připravil: Jan Domabyl
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*