Dlouho teplé jídlo

Z teplého jídla se musí kouřit – alespoň u mne. Pokud je vydávané z kuchyně tak tomu zpravidla je. Jestliže však je teplé jídlo součástí firemního večírku, rautu nebo samoobslužné snídaně v hotelu, není tomu vždy tak.

Co je co

Chafing dish – česky šafing. Druhů a provedení je mnoho, od luxusních po jednoduché, od hranatých, přes kulaté až po termosy na nápoje.

Jestliže slyšíme režon nebo vodní lázeň, pořád mluvíme o tom samém. Všechno zařízení má stejný princip ohřevu jídla. Jenom vždy trochu jinak vypadá.

Jednoduché řešení

Teplé jídlo vložíte do gastronádoby a tu do chafingu (režonu, vodní lázně). Pod gastronádobu s jídlem nalijte 2-4 cm horké vody.

Přihřívejte, ale neohřívejte

Všechna tato zařízení slouží k přihřívání teplého jídla – k udržování jeho požadované teploty.

Zařízení tohoto typu nemá dostatečně silné topení, ani není postavené k tomu, aby se jídlo v nich ohřívalo.

Jak funguje

Vždy vyplňte celou plochu zařízení gastronádobami. Jinak bude pára utíkat dírou ven a zařízení nebude fungovat dobře.

Voda pod gastronádobou se ohřívá spodním topením. Pára stoupá po bocích vložené gastronádoby a po jejích stěnách opět teče dolů do zásobníku.

Různé způsoby ohřevu vody

  1. Hořlavá pasta (hořlavý gel) 

    Dnes se (doufám) vyrábí pouze z nejedovatého etanolu. Pokud hoří modře, je z etanolu, pokud hoří oranžově je z jedovatého metanolu.
    Celou plechovku s hořlavou pastou vložte do nádoby na hořlavou pastu a zapalte. Intenzitu ohně regulujete posuvem horního posuvného víčka.

  2. Dolní elektrické topení

    Pokud máte po ruce elektřinu, nahraďte zásobníčky s hořlavým gelem, vezměte elektrické topení pod chafing dish.
    Topení se samo přitlačí ke spodní straně ohřívací nádoby a tak je zaručený ohřev.
  3. Vložené elektrické topení

    Vypadá jako velký ponorný vařič. Elektrické topení do chafing dish vložte do vody pod nádoby s jídlem.
    Toto řešení moc nedoporučuji. Část topení s kabelem musí nahoře někde vystupovat a vložená gastronádoba s jídlem pak nesedí rovně.
  4. Zabudované elektrické topení

    Je ideálním řešením. Dolní vana má topení přímo zabudované, teplotu regulujete termostatem.
    Existuje samostatná vodní lázeň nebo koupíte již kompletní elektrický šafing.

Základní výbava

Součástí všech chafingů je nerezová gastronádoba GN 1/1, většinou hluboká 65 mm. Výjimečně je součástí gastronádoba hlubší, nebo je šafing osazený gastronádobami rozměru GN 1/3 nebo 1/2.

Pokud si pořizujete chafing dish na hořlavý gel, jsou součástí dvě nádoby na hořlavou pastu (u menších nebo kulatých provedení je zásobník jenom jeden).

 

Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*