Crêpes Suzette – palačinky světových restaurací

Palačinka má tradičně podobu velmi tenké placky. Konzumuje se plněná, nejčastěji nasladko s marmeládou, oblíbené jsou však také slané varianty. V USA se k jejich dochucení používá javorový sirup.

Kde se vzala palačinka a její název?

Za označením palačinka stojí latinský výraz placenta. Jde však o placentu ve významu „koláč“ coby jídlo. Takto odvozený název se používá v Rakousku (Palatschinke), Česku (palačinka), Slovensku (palacinka) a Maďarsku (palacsinta).

Všude jinde na světě se palačinky nazývají jinak, v anglosaských zemích „pancakes“, ve Francii „crepes“, v Itálii „crespelles“ a v Německu „Pfannkuchen“.

Samotný původ tohoto oblíbeného jídla najdeme ve Francii, konkrétně v Bretani, kde se palačinky připravovaly původně z pohankové mouky. Na jejich přípravu existuje velké množství různých receptur.

Je libo sladké nebo slané?

Nedílnou součástí jsou různé sladké či slané náplně. Po naplnění marmeládou, ovocem nebo třeba špenátem se buď rolují nebo překládají. V případě sladké varianty bývají posypány cukrem, čokoládou, ořechy apod. Sladká varianta přípravy je u nás asi nejčastější.

O oblíbenosti palačinek svědčí soutěže v jejich pojídání, které se pořádají v různých zemích světa. Věřte nebo ne, vítěz jedné z nich v Rusku zemřel těsně před vyhlášením vítěze, údajně na následky udušení.

Crêpes Suzette aneb tradiční palačinky z Francie

Ingredience:
100 g hladké mouky, špetka soli, lžíce hnědého krupicového cukru, 2 velká vejce, lžíce slunečnicového oleje do těsta, 300 ml polotučného mléka, rostlinný olej na pánev.

  1. Mouku prosijte přes síto se solí do mísy, poté přisypejte cukr. Uprostřed udělejte důlek, do něj přidejte vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou nebo pomocí ponorného mixéru prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko za neustálého míchání. Potom přilijte zbytek mléka.
  2. Rozehřejte pánev nebo palačinkovač. Z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku nalévejte těsto. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozetřete po pánvi nebo palačinkovači. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji pomocí obracečky a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až se na ní objeví hnědé puchýřky.
  3. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev potřete ubrouskem namočeným v oleji. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto.
  4. Připravte si pomerančový karamel. Na mírném plameni zahřejte pánev nebo kastrol, za občasného míchání v něm rozpusťte  100 g másla se 100 g cukru. Až se cukr začne rozpouštět, přidejte teplotu a pokračujte, dokud nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. To by mělo trvat asi 4 minuty,  ke konci občas promíchejte. Nalijte do směsi 150 ml pomerančové šťávy, přidejte strouhanou kůru a nechte 3 – 4 minuty vařit, karamel zhoustne.
  5. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte teplotu. Palačinky namočené v karamelu podávejte složené do šátečku.
mm
O Václav Královec (51 Články)
Má rád dobrý hokej, svého pejska a hudbu. vkralovec@centrum.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*