Co s vařenými vejci?

Vařená vejce mají v kuchyni široké uplatnění. Zejména se hodí do pochoutek studené kuchyně, ale své zastoupení najdou i v teplých pokrmech. Vajíčka nemusíme zpracovat ihned. Pokud je oloupeme, umístíme do chladničky do misky s vodou, a vodu budeme každý den vyměňovat, vydrží nám vajíčka až týden. Pokud je loupat nebudeme, měly by nám v chladničce vydržet v čerstvém stavu asi 4 dny. 

Vejce konzumuje snad každá rodina. Bez nich se neobejdeme ani u přípravy dalších pokrmů, pečení, vaření.

Vejce a jejich příprava

Tip mé babičky

vejce vkládej lžící vždy do horké vody a než ho tam vložíš, tak mu „píchni zadeček“ (propíchnu připraveným špendlíkem s hlavičkou skořápku). Světe div se, vejce mi nepraskne!

  1. Vejce natvrdo se vaří 7 – 8 minut. Déle je nevařte, protože pak okraje žloutků zezelenají. Je to vidět hlavně o Velikonocích, kdy se vajíčka při barvení vaří déle. Krájí se pomocí plátkovače vajec
  2. vejce naměkko se vaří cca 4 minuty. Loupe se vrchní díl, pak se vejde dává do speciálního kalíšku a speciální lžičkou můžete obsah vybrat
  3. vejce na hniličko vaříme asi 5 – 6 minut. Mají tuhý bílek, ale měkký až tekutý žloutek.
  4. omeletu vytvoříte vyklepnutím vajec do hrnečku a jejich prošleháním. Na nepřilnavé pánvi pak vykouzlíte ztuhlou placku
  5. ztracená vejce, to se už musí umět. V hrnci roztočíme vařečkou horkou vodu s octem až vznikne malý vír. Vejce vyklepnuté na lžíci pak opatrně vložte do víru a vařečkou vodu stále otáčejte. Pak vyndejte děrovanou naběračkou
  6. míchaná vejce se dělají přímo na pánvičce kam rozklepnete několik vajíček a lehce zamícháte. Vejce můžeme dát na cibulku, smíchat s uzeným masem nebo slaninou. Nenecháváme je příliš ztuhnout.
  7. volské oko připravuje vyklepnutím vejce přímo na pánev, nebo použijeme pánev na volská oka nebo lívance. Dáváme pozor, abychom nepoškodili žloutek.

Vejce vařené na několik způsobů

Vaječné pomazánky
Jemnou, jednoduchou pomazánku vytvoříme ze žloutků rozmixovaných s máslem a z najemno nastrouhaných bílků. Vše stačí dochutit solí a pepřem. Variací může být i přidání strouhaného eidamu, křenu či česneku. Dobrá je též kombinace vajec a olejových rybiček.

Vaječné saláty
Vajíčka pokrájíme na kostičky, můžeme přidat i vařenou bramboru, cibuli, rajčata či nakládané okurky. Vše spojíme majonézou nebo kysanou smetanou a necháme v chladničce odležet.

Vejce plněná
Plněná vejce jsou stálicí rautových stolů. Vajíčko se podélně rozpůlí, žloutek se vyndá a rozmixuje s libovolnou ingrediencí, například s hořčicí, kečupem, třenou nivou nebo lososem. Vše se pak naaranžuje cukrářským sáčkem zpět do důlku.

Vařená vejce v teplé kuchyni
Takového španělského ptáčka si nelze bez vajíčka natvrdo snad ani představit. Znojemská omáčka je bez kostiček vajec též nemyslitelná. Vařené luštěniny se s vejci také dobře doplňují. Vejce můžeme též zapékat s bramborami.

Dobré jsou i vaječné placičky. Vejce stačí rozsekat nadrobno, smíchat s na kousky nakrájenou a namočenou houskou, syrovým vajíčkem, solí a pepřem. Poté vytvarujeme placičky, obalíme je ve strouhance a smažíme je v oleji z obou stran.

Nebo zkusme vaječnou tlačenku. Stačí nám sklenička sterilované zeleniny, 8 vajec, měkký salám a želatina.

Jistě jste ještě nezkoušeli ani vaječné krokety. Ty připravíme ze šesti nadrobno nakrájených vajec, 50 g strouhaného sýra, 250 ml bešamelové omáčky, soli a pepře. Vše důkladně promícháme a tvoříme kuličky. Ty obalíme v trojobalu a smažíme na pánvi v oleji.

mm
O Eva Povová (69 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*