Chtějte znát složení

V poslední době jsou v médiích i mezi lidmi stále více skloňovány nekvalitní potraviny, které zaplavily český trh. Na co si dát pozor při nákupu uzenin?

1. Pozor na příliš nízké ceny
Za nízkou cenu nečekejte kvalitní výrobek. Kvalitní uzeniny nemohou být levné, protože není možné vyrobit dobrou šunku či třeba špekáčky a pak jich kilo prodávat za poloviční či dokonce třetinovou cenu ve srovnání s cenou kila masa. Takže nízká cena je jasný ukazatel nekvalitních surovin, ale bohužel vyšší cena nezaručuje kvalitu.


2. Podívejte se na složení
Zajímejte se a čtěte složení uzenin. Naprostá většina prodejců vážených uzenin se něčím podobným nezatěžuje. Můžete po nich sice chtít, aby vám tyto údaje ukázali, ale ve frontě před ostatními zákazníky to nebude nic příjemného. Větší jistotou by mohly být uzeniny balené. Někoho ale může odradit plastový obal. Ale i zde dávejte pozor, protože bohužel ani na nich vždy složení nenajdete.

Co je ve složení nejdůležitější?
Obsah masa a pak různých separátů, solí a konzervantů. Zatímco toho prvního by mělo být co nejvíce, u ostatního včetně tuků naopak. Samozřejmě jsou tu rozdíly – dobrá šunka bude mít třeba 95 % masa, kdežto u paštiky je v pořádku i 40 % jater, protože do ní prostě tuk ve větším množství patří. Kolem 80 % masa však hledejte i v párcích.

Pokud nechcete kupovat balené uzeniny, nakupujte od kvalitního prověřeného místního řezníka. Většinou jde o malé rodinné podniky, které dbají na kvalitu.

3. Uzeniny s mírou
Nezapomínejte na svoje zdraví. I když seženete kvalitní uzeniny, vždycky budou dost tučné a slané a proto by měly váš jídelníček doplňovat, stavět byste na nich zkrátka neměli. Bio uzenina může být neošizenou pochoutkou, ale stále je to ten tučný a nezdravý pokrm.

Znaky dobré kvalitní šunky:

• Její barva nesmí být příliš křiklavá, nepřirozená – naopak některé „dětské“ šunky bez barviv jsou barevně nevábné, až šedavé.
• Šunka by měla být přiměřeně slaná, nikoliv přesolená.
• Její vůně by měla být příjemná, ne ostrá nebo s nepříjemnými vedlejšími pachy.
• Měla by na ní být vidět jednotlivá vlákna svaloviny.
• Plátky by se neměly trhat, ale také by neměly působit „umělohmotně“ a gumově.
• Ze šunky by se nemělo uvolňovat příliš mnoho vody.

 

Připravil: Jan Domabyl
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*