Chlupaté ovoce, nebo pták?

Počátky ovoce kiwi najdeme v Číně, kde dostalo hned několik názvů. Chutnalo po angreštu a tak ho lidé nazývali čínský angrešt, nebo angrešt Číňana. Počátkem 20 století se ovoce dostalo na Nový Zéland. Svůj název KIWI dostalo podle jejich národního ptáka kiwi, jehož vzhled trochu ovoce připomíná. V roce 1974 se jméno stalo oficiálním obchodním jménem.

V současné době kvůli zmatkům, zda se při vyslovení „kiwi“ jedná o ovoce nebo o ptáka, prodává Nový Zéland kiwi pod značkou Zespri, což je také ochranná známka. Pohyb značkování také poslouží k tomu, že se rozlišuje kiwi z Nového Zélandu od ovoce plozeného jinými zeměmi, které mnohdy profitují ze jména „Kiwi“.

Vzhled kiwi

  • Tradiční jsou podobná slepičím vejcím, nejsou jen tak špičatá.
  • v některých zemích se dají sehnat i „zlatá kiwi“, které se liší jak barvou dužiny, tak i tvarem

Kiwi a zdraví

  • Kiwi obsahuje například desetkrát víc vitamínu C než plody citrusů.
  • Méně se také ví, že má schopnost rozrušovat močové kaménky a že působí protirevmaticky.
  • Při potížích s klouby by lidé měli sníst denně 3 až 4 kusy. Zvýšení hmotnosti se ale nemusíte bát, plody nejsou energeticky náročné.
  • zpevňuje cévy a žíly
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje vidění
  • pomáhá při krvácení dásní, paradontóze
  • výborná prevence proti nachlazení, chřipce, rýmě.

Kiwi v kuchyni

  • Kiwi můžeme jíst syrové nebo tepelně upravené.
  • Není nutné si kiwi před konzumací loupat. Kiwi lze jíst i jako jablko, stačí jej před konzumací jen umýt.
  • Pro loupání se používá nerezová škrabka na brambory nebo obyčejný loupací nůž. Stejně jako u jiného ovoce se ale i zde loupáním ztrácí mnoho ve výživě významných látek.
  • oblíbené pro dezerty, koktejly, dorty

Kiwi na gril

Zcela bez problémů můžete kiwi připravovat na grilovací desce – bývá velmi chutné na špízu s jiným ovocem, třeba s kousky banánu či ananasu. Grilujeme krátce a potíráme mašlovačkou medem nebo javorovým sirupem. Špízy se hodí jako příloha ke kuřecímu i krůtímu masu.

Kiwi ve světové kuchyni

Itálie
Smažené kiwi – Celý plod usmažený na pánvi v mandlovém těstíčku podávaný s vanilkovou šlehačkou.

Francie
Pavlova – Sněhové bezé se šlehačkou a kiwi, zastříknuté ovocnou šťávou.

Jamajka
Kuřecí salát – Kiwi, cibulky, česnek, ananas, paprika a tuřín s plátky kuřecích prsíček marinovaných v červeném vinném octu připravených na grilu.

Austrálie
Mandarinkový dort s kiwi – Dort se žloutkovým krémem s plátky kiwi a mandarinek.

mm
O Eva Povová (116 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*