Chléb se sýrem trošku jinak – fondue

Vznik fondue byla spíše praktická než gurmánská záležitost. Sýr a chléb přes zimu rychle tvrdly a místí lid zjistil, že když se sýr nahřeje a chléb v něm namočí, chutná to lépe. Fondue bylo vyhlášeno za švýcarský národní pokrm.

Sýrové fondue

Tradičním základem tohoto pokrmu byly dva druhy sýrů, bílé víno a mouka. Postupem času si však v jednotlivých regionech lidé oblíbily různé typy sýrů a různé přísady.

Receptů je nepřeberné množství, vedle klasického sýrového fondue můžete fritovat maso, zeleninu, ryby a pak je namáčet do omáček. I čokoládové fondue neodmyslitelně patří mezi zpestření romantických večerů při svíčkách či dětských oslav narozenin.

Zahřívání

Jako topné médium pod fondue existují 3 základní varianty:

  • Lihový podpalovač
  • gelový podpalovač
  • čajové svíčky

Svíčky se hodí spíše pro čokoládové fondue, kde není vyžadována vysoká teplota zahřívání.
Pro sýrové a fritované fondue se nejvíce hodí hořlavá gelová pasta.

Tipy pro vaření a stolování

  • Ohřívejte fondue na nejnižší možnou teplotu (kdy je ještě sýr tekutý, abyste zabránili spálení sýra).
  • Při přípravě sýrového fondue nezapomeňte na trošku škrobu, udržuje sýr rozpuštěný. Bez škrobu se sýr usazuje na dně.
  • Malé množství citrónové šťávy zvýší kyselost vína a díky tomu se bude sýr lépe rozpouštět.
  • Když přidáváte sýr do vařícího vína, raději než dokola jej míchejte ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí.

Stolování

  • Fondue je společenská záležitost, proto bychom měli dodržovat několik pravidel.
  • Chléb napichujte na dlouhou speciální vidličku a v omáčce lehce otočte, aby se celý obalil.
  • Sýr nechte chvilku okapat, jídlo vám alespoň zchladne.
  • Při vkládání porce do úst mějte na paměti, že vidlička se bude znovu namáčet do společné omáčky, nedotýkejte se jí tedy ústy.
  • Při fritování fondue napíchněte kousek masa a ponořte ho do rozpáleného oleje. Když je maso připravené tak, jak si představujete, stáhněte jej na talířek obyčejnou vidličkou a tou jej namočte do omáčky. Předejdete tak znečištění fritovací vidličky omáčkou.

Holandské fondue

Ingredience: česnek, sůl, máslo, 3 dcl piva, kayenský pepř, kukuřičná mouka, 500 g sýru gouda

Nádobu na fondue vymastíme máslem, naplníme sýrem a pivem a velmi pomalu zahříváme, až se sýr roztaví. Do takto připravené směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř. Lžíci mouky rozmícháme ve lžíci piva a mícháme do zhoustnutí.

Fondue udržujeme stále teplé díky hořlavé pastě, která ho zespoda stále zahřívá, aby si každý mohl v sýrové omáčce kdykoli namočit kousek bagety na dlouhé vidličce.

mm
O Lucie Studená (35 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*