Čepice jako prestiž

U oblečení pro kuchaře se hledí v prvé řadě na praktičnost, která zároveň působí čistě a esteticky. Pamatuje se na pohodlí, proto se vybírají materiály ze 100% bavlny nebo v různém poměru bavlna/polyester. Materiály pochází z České republiky, také ze zemí Evropské Unie.

kuchař Kuchař s čepicí

Barva textilií není jen klasicky bílá, kombinují se různé barvy nebo pepito.

Moderní styl „front cookink“ staví kuchaře do pozice vaření před hostem. Host tak získává důvěru k podávanému jídlu. Uniforma kuchaře také ladí se stylem restaurace. Kuchařský oděv musí svým provedením splňovat zákonné požadavky na ochranu pracovníka a na požadavky v potravinářském provozu v souladu s normami HACCP. Je to uniforma, která sluší a musí něco vydržet.

Ke kuchaři patří neodmyslitelně kuchařská čepice, tak jako čepice pro výpravčího, policistu nebo helma pro hasiče.

Kuchařská čepice

  • vznikala postupně jako nový prvek pokrývky hlavy, jejíž hlavní funkcí je zabránit padání vlasů do zpracovávaných potravin. Může být textilní, papírová nebo jako síťka či šátek. Tvrdí se, že záhyby na čepici mohly znamenat různé způsoby vaření vajec, nebo spolu s výškou čepice postavení a funkci kuchaře. Čepice je součástí uniformy, která dotváří postavu každého kuchaře, který je hrdý na svoje řemeslo.
Kuchařský oděv se dále skládá z kalhot bílých nebo „pepito“, zástěry, z bot podobných pantoflím s otvory na větrání s protiskluzovou podrážkou a u profesionálních kuchařů také z rondonu.

Rondon (chef – jacket)

  • je kuchařská vesta, která pokrývá horní část těla, obléká se přes tričko a chrání pokožku například před rozpáleným olejem. Tak, jako u jiného oděvu kuchaře převládá bílá barva. Rondony jsou často sladěny s provozovnou a pro prezentaci na různých gastronomických akcích, výstavách a veletrzích jsou ozdobeny různými nášivkami.
  • Bývají dvouřadové a jednořadové.

Nejdůležitější však je, aby byl kuchařský oděv z dobrého materiálu, dobře se udržoval a čistil. Jen tak se zajistí pro kuchaře profesionály i příležitostní příznivce dobré kuchyně pohodlí po celou dobu vaření.

Připravila: Eva Povová

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*