Carving není jen lyžování

Anglické slovo carving znamená řezání, vyřezávání. Ve sportovním odvětví se jím označuje technika lyžování, kdy lyžař pomocí carvingových lyží doslova "řeže zatáčky". Tento pojem se ale hojně užívá i v gastronomii - znamená vyřezávání ovoce a zeleniny.

Carving je tedy vyřezávání různých vzorů a motivů z ovoce a zeleniny. Nejčastěji se k tomuto účelu využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun, ale „gastronomičtí řezbáři“ jsou schopni vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar prakticky z čehokoliv.

Historie vyřezávání ovoce a zeleniny

Dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny má svůj historický původ ve východoasijských zemích. Stalo se součástí slavnostního stolování v Koreji, Japonsku i Číně. Ovšem za zemi, kde to umějí nejlépe, je pokládáno Thajsko. Tamní mistři zeleninových řezeb umocňují ohromujícími dekoracemi přednosti thajské kuchyně −  vyváženost kontrastních chutí; pikantních a jemných, sladkých a ostrých. Thajci jsou přesvědčeni, že labužník by jídlo měl podobně harmonicky a v celé paletě jeho zajímavosti vnímat i očima.

Carving v Čechách

U nás lze za průkopníka v gastronomické dekoraci považovat řezbáře Luďka Procházku, který v roce 1999 na největší gastronomické soutěži v České republice představil své umění v kategorii zvláštní výrobek. Popularita carvingového dekoru postupně vzrostla tak, že byla na loňském ročníku soutěže GastroHradec pro tento typ gastronomického umění vyčleněna samostatná kategorie.

Chystáte-li oslavu narozenin nebo jiné významné události, věřte, že vyřezávaným ovocem či zeleninou vyrazíte hostům dech. Aby mohli stát v němém úžasu před neuvěřitelnými tvary a výtvory, které budou zdobit Váš rautový stůl, objednejte si carving přes některou z cateringových firem. Ne všechny ale tuto služby nabízejí.

00457Carving lze využít také jako praktický dárek k narozeninám. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy – carving se tak stává nekonečným prostorem pro Vaši fantazii

Tipy pro vyřezávání ovoce a zeleniny

  • Růži můžete dobře vytvořit nejen z červené řepy, ale také z bílé ředkve. Lemy bílých lístečků se dají obarvit dorůžova kouskem červené řepy pomocí nože či štětce. Malé růžičky lze vyřezat z mrkví. Z nich lze podobně vyřezat také tulipán. 
  • Důležité je rosení, aby zelenina nevadla a nešedla během vyřezávání a také později na stole.
  • Vyřezané ovoce se bez problémů dá uchovat chladničce potopené v míse naplněné vodou. Tu je třeba denně měnit. Meloun se dá skladovat navlhčený a pečlivě zabalený v potravinové fólii.
  • Ovoce a zeleninu je nutné důkladně omýt a očistit.
  • Šalotka a cibule, ponořená před vyřezáváním do vody tolik nedráždí oči.
  • Mrkev namočená v osolené vodě změkne.
  • Červenou řepu umyjte v osolené vodě. Bude pouštět méně barviva. Pravidelné rosení zamezí černání bulvy. Dávejte přitom však pozor, abyste řepou neobarvili další zeleninovou dekoraci. Vhodnějším řešením je bulvu potřít olejem.
  • Hnědnutí jablek zabrání koupel ve směsi limetové šťávy a vody.

Jaké nože používat

Na výrobu ozdoby talíře si vystačíte i se zeleninovým nožíkem. S pružným thajským nožem jdou ovšem jemnější detaily snáze. Začátečník nemusí mít speciální řezbářské nože a různě velká vroubená i hladká dlátka a další speciální pomůcky. Důležité je, aby nůž byl špičatý a za všech okolností ostrý. Nerez ocel je lepší než obyčejná, protože ovoce a zeleninu neobarví.

Zdobení čerstvého barevného ovoce a zeleniny řezbou není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Důležité je vědět jak na to a také se na řez patřičně soustředit.

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*