Brambory nerostou na stromě

To přeci ví každé malé dítě. Rostou v zemi, mají vysoký obsah vitamínu C a jsou zdravé. Při pečení a smažení se vitamín uchová. Při jejich vaření se vitamín C rozpouští ve vodě a ztrácí se tak.

Vlastní bramborové lupínky

Pivo, víno a přátelé. Pokud mají hosté chuť jen tak si něco zakousnout, připravte jim vlastní čerstvé bramborové lupínky.

  • syrové brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky
  • nakrájené bramborové plátky osušte kuchyňským papírem
  • syrové bramborové plátky vložte až tehdy, pokud fritéza ohřála kvalitní olej na 190°C. K tomu je praktická fritovací lžíce.
  • plátky ve fritéze občas promíchejte a vyndejte, jestliže se začínají zabarvovat do zlatova
  • vložte je na odkapávací síto a nechejte okapat
  • po okapání bramborové plátky ještě jednou vložte do fritézy a dosmažte do zlatova, aby byly hezky křupavé
  • nakonec je posolte, případně vezměte lis na česnek a ochuťte čerstvým česnekem

Opékané brambory jednoduše

Čerstvé smažené české brambory. Jsou vhodné k masům, rybám i zelenině.

  • syrové brambory omyjte a v dostatečném množství je uvařte do poloměkka
  • uvařené brambory sceďte a nechte je vychladnout
  • brambory před opékáním oloupejte malým loupacím nožem a nakrájejte je na plátky silné asi 0,5 cm
  • smažící pánev nejprve ohřejte a pak teprve přidejte olej nebo tuk
  • do horkého oleje vložte nakrájené brambory a opékejte na obou stranách do zlatovaTip na dochucení:Před dokončením přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a krátce jí opečte s bramborami.
    Nakonec opečené brambory dochuťte natrhanými tympánovými lístky, solí a pepřem.

Připravil: Petr Gočál

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*