Bílá kráska nazývaná mozzarella

Italský sýr, který je ideální podávat především v horkých letních dnech. Název pochází ze slovesa mozzare, které v překladu znamená přerušit nebo krájet. V běžné podobě se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka prakticky na celém území Itálie. Nejlépe chutná úplně čerstvá. 

Historie mozzarelly a její výroba

Původně se sýr vyráběl ze zkysaného mléka na hranici zkaženosti. Pro vylepšení chuti se sýrová hmota ponořila do horké vody, která zastavila rozkladný proces a hmota se tak začala „táhnout“. Potom se hnětla a ručně se z ní dělaly potřebně velké kuličky nebo svazky. Při tehdejším nedostatku chladniček však šlo o rychle se kazící výrobek. Kvůli zajištění delší trvanlivosti se kuličky mozzarelly často udily.

Dnes je proces výroby o mnoho jednodušší. Používá se čerstvé mléko, které se nechá vysrážet. Potom se sýr přepaří v horké vodě, hmota se začne táhnout a tvoří se v ní vrstvy. Jednotlivé vrstvy se oddělují a stáčejí, nakonec se porcují na kuličky, které se ponořují do studené vody, aby sýr dosáhl pevné konzistence. Takto připravené se mohou ihned podávat. Před dalším prodejem se většinou zalévají do slaného nálevu.

Zapečený lilek s mozzarellou

Ingredience:
400 g mozzarelly, 2 ks lilku, sůl a cukr, konzerva sekaných rajčat, 5 cl olivového oleje, svazek bazalky, 100 g hladké mouky, cibule, 100 g strouhaného parmezánu

Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme po obou stranách a necháme odstát cca. půl hodiny, aby nebyl hořký.

V pánvi osmažíme na olivovém oleji cibulku nakrájenou na jemno, přidáme rajčata, špetku cukru a soli. Prohřejeme a poté odstavíme. Lilky osušíme, obalíme lehce v mouce a osmažíme na olivovém oleji.

Do zapékací misky naskládáme jednotlivé vrstvy. Na dno rajčatová omáčka, plátky lilku, plátky mozzarelly, jemně posypeme strouhaným parmazánem. Vrstvy střídáme a poslední vrstvou musí být rajčatová omáčka, do které zamícháme natrhané kousky bazalky. Zasypeme parmazánem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 – 30 minut.

Podáváme s vařeným bramborem nebo čerstvým chlebem.

Salát s mozzarellou a rajčaty

Ingredience:
rajčata, mozzarella, bazalka, olivový olej, sůl, ciabatka

Postup:
Rajčata a mozzarellu pokrájíme na kostičky, lehce osolíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme bazalkou (podle chuti můžeme i tymiánem). Podáváme s opečenými toasty.

 

mm
O Václav Královec (51 Články)
Má rád dobrý hokej, svého pejska a hudbu. vkralovec@centrum.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*