Bez nich by nebylo české kuchyně

Knedlíky patří mezi české nejoblíbenější přílohy.
Chebské pečené
unikátní knedlíky ze směsi syrových a pečených brambor a ječné mouky se připravovaly vedle klasických vařených na Chebsku. Pro slavnostní příležitosti se přidalo ještě trochu škvarků. Pekly se ve velké pánvi vymaštěné sádlem.
Bramborový
Připravuje se z uvařených, vystydlých brambor. Speciálním lisem na brambory se mačkají do velké mísy a spolu s vejcem, solí, hrubou moukou a krupicí se připraví těsto. Pracujeme rychle, aby těsto nezřídlo. Vaří se v osolené vodě.
Tip:
- brambory vařte celé den předem a druhý den loupejte
- můj typ: nejlepší jsou brambory typ A (salátové)
- uvařené brambory scezené nechte v horkém hrnci „vydýchat“ (odpaří se zbylá voda a pára)
- nejlepší knedlík je, když použijete jen dětskou krupička místo mouky. Doporučujeme na 400 g krupičky 1 kg uvařených brambor
- můžete plnit škvarky, uzeným masem aj
Karlovarský
říkalo se jim také knedlíky ubrouskové, svatební nebo fajnové a patří k nejmladším členům velké knedlíkové rodiny. U tohoto typu knedlíku je poměr mouky a na kostičky nakrájené housky obrácený, chuť mu vylepšuje hrst nasekaných bylinek a jemnou konzistenci mu dává našlehaný sníh z vaječného žloutku. Vaří se ve slané vodě nebo na páře. Vyndaváme pomocí speciálního naběráku na knedlíky. Uvařený se nejlépe krájí nití.
Tip:
- do nakrájených kostiček přidejte petrželku a muškátový oříšek a zalijte mlékem
- můj typ: knedlík vařím v potravinářské fólii svázaný jako bonbón, který několikrát propíchnu vidličkou
- často se také vařil v utěrce (proto ubrouskový). Látkový ubrousek potřete máslem, než do něj dáte těsto a na každém konci zavažte.
Vídeňský
Připravovali naše prababičky také z nakrájených housek, do který přidaly osmaženou cibulku a hodně petrželky. Jsou ve tvaru koule a vaří se v ubrousku v páře.
Chlupaté knedlíky – bosáky, klouzáky, drbáky, bavlněné krkonošské
příprava této varianty knedlíků je dodnes součástí kuchařské výchovy dívek v jižních Čechách. Na struhadle nastrouhané syrové brambory se propláchnou, přidá se mouka a sůl. Ze vzniklé hmoty se vytvarují šišky, které se zhruba 15 minut vaří v osolené vodě v kastrolu.
Tip:
- přebytek vody po nastrouhání slijte
- Mírně přelijte mlékem, nebudou tmavnout
- do těsta se má přidat třetina strouhaných studených vařených brambor, aby byl knedlík měkký a správně „barevný“ – úspěch bude zaručen!
- do chlupatých knedlíků můžete přidat koření, nejlépe majoránku, i česnek, pažitku aj.
- těsto má být hustší než na bramborák
- pokud knedlík po uvaření smícháte s uvařeným zelím, tak neztmavnou
Kynutý
Droždí je ingredience s kterou se dá vykouzlit dobrota i směs pro krásu. Náhodou o objevili Egypťané, když zapomněli dát péct těsto. Když těsto osladíte, můžete použít pro ovocné knedlíky
Tip:
- přidáváme teplé mléko, ne horké!
- kvásek připravte nejlépe zvlášť – můj vyzkoušený recept: rozdrobené droždí posypu lžičkou cukru a rozmíchám na kašičku. Posypu lžící mouky a zaliju 2 lžícemi vlahého mléka. Postavím k teplu, přikryju a za chvilku mi kvásek „vyskočí!
- opět můj vyzkoušený recept na žluťoučké, nadýchané kynuté houskové knedlíky: část mouky nahradím bramborovým knedlíkem v prášku!! Vyzkoušejte a nebudete dělat již jinak!
Péřové knedlíky
Klasický houskový knedlík, který se vaří otevřený na utěrce. Na hrnec s vodou přichytíme pevně utěrku, na kterou volně vedle sebe položíme knedlíky tak, aby se nepřilepily. Přikryjeme dalším hrncem, který nám slouží jako poklička. Když se voda začne vařit, vaříme cca 8 minut.
Tip:
- knedlíky můžete také plnit marmeládou, povidly a ovocem
- kompotované ovoce dobře slijte přes sítko
Meruňkový
když už je řeč o ovocných knedlících, na jižní Moravě se do nich tradičně dávají meruňky, které se balí do tenkého těsta z nastrouhaných vařených brambor, polohrubé mouky, másla, vejce a špetky soli. Na Moravě jsou ovšem doma také ovocné knedlíky z těsta tvarohového. Ve slané i sladké podobě jsou na Moravě častěji než v Čechách k vidění recepty na knedlíky z těsta kynutého. Třeba na Valašsku se jim říká „pěry“ a podávají se slané i sladké.
Tip:
- Na 500 g polohrubé mouky dejte 20 g droždí, lžičku cukru, 250 ml vlahého mléka, 1 vejce a špetku soli
- těsto rozválejte a vykrajujte kolečka (nebo rádýlkem proužky)
- jsou hotové, když vyplavou
- nejraději máme opraženou strouhanku s máslem a moučkovým cukrem. Přelité rozpuštěným máslem to nemá chybu!
Tvarohový
Tvarohové těsto je vhodné jak pro ovocné knedlíky, tak pro přípravu knedlíčků k masům a omáčkám. Do tvarohového těsta se pak přidává kvásek i housky na kostičky. Kulaté knedlíčky vaříme ve slané vodě.
Vaječné knedlíky
Pokud máte hodně vajec od slepiček, rozšlehejte tak 10 ks se solí, přidejte rozpuštěnou 140g hery, sůl a 500 g strouhanky. Z tuhého těsta udělejte malé kuličky a ty dozlatova osmažte. Pak je ještě dovařte cca 6 minut v osolené vodě.
Se slaninou
typický je pro slezské pomezí. Připravuje se z brambor, hrubé mouky, slaniny, krupice, vajec a nakrájené housky. Zvlášť ceněný je v kombinaci s klobásou, ale podává se také bez ní, s kysaným zelím. Na pánvi orestujeme cibulku knedlíky s ní posypeme.
Naše česká kuchyně jich ještě nabízí nespočetné množství. Tak objevujte, ochutnávejte a hodnoťte.
*) zdroj: internet
Přidejte komentář