Bez chladničky to nejde

Mnozí si z dětství asi ještě pamatují různé pomůcky k dlouhodobému uchování potravin, které praktikovaly naše babičky. Například máslo uložené ve studené vodě, zavařené maso, případně maso ve sklenicích zalité sádlem. Sušené ovoce a houby stejně jako bylinky, které byly neodmyslitelnou součástí každého vaření.

Sladkou pochoutkou pro děti bylo ovoce nakládané v cukru a pro dospělé zase v rumu. Všechny tyto postupy jsou proveditelné i dnes, ale jsou velmi náročné na čas a při našem dnešním způsobu života tedy téměř nevyužitelné a pokud ano, tak ve velmi omezené míře.

Pro skladování potravin dnes všichni používáme „moderní technologie“, tedy chladničky a mrazničky.

Teploty v různých částech chladničky mohou být rozdílné

V souvislosti s chlazením se často probírá rozložení teplot v jednotlivých částech chladničky. V chladničkách bez nuceného oběhu vzduchu se může lišit teplota mezi horní a spodní částí až o 5°C, to můžeme využít k cílenému vkládání potravin podle požadované teploty.

Chladničku není vhodné přeplňovat, ideální je naplnit chladničku pouze ze sedmdesáti procent její celkové kapacity. Potraviny potřebují své místo nejen kvůli optimálnímu chlazení, ale i pro přehlednost, při hledání pak nenecháváte dveře příliš dlouho otevřené a nestoupá tak teplota, která může výrazně prodražit provoz.

Aromatické potraviny je vhodné skladovat v uzavíratelných nádobách nebo igelitových sáčcích. Pro dlouhodobé skladování můžeme využít vakuovačky nebo vakuovací dózy, které výrazně prodlouží životnost všech potravin.

Nezapomínejte na čištění

  • Pravidelné čištění vnitřního prostoru chladničky je velmi důležité. Čištění je jednodušší se speciálními čisticími prostředky, které obsahují desinfekci. Moderní chladničky často mývají tzv. antibakteriální úpravu (viz vysvětlení níže), to však neznamená, že je nemusíme čistit.
  • Ani u chladniček s automatickým odtáváním není od věci čas od času je vyklidit, vypnout, vyndat police, důkladně vyčistit drážky, přihrádky a vymýt všechny boxy. K tomu se hodí běžné saponáty, používá se také roztok octa ve vodě. Ocet velmi dobře eliminuje z chladničky pachy a desinfikuje. Pokud přidáte trochu sody, změkčíte vodu a lépe tak odstraníte odolné nečistoty.
  • Nezapomínejte také čistit těsnění dveří, které bývá slepené od vyteklých tekutin a při otevírání pak může dojít k jeho poškození. Těsnění dveří není z gumy, ale ze speciálního (většinou magnetického) plastu, který je na nečistoty citlivý.
  • Stěny chladničky nikdy nečistěte abrazivními přípravky, které poškodí jejich povrchovou úpravu a připraví ideální půdu pro množení bakterií.

Vysvětlení některých pojmů:

Automatické odtávání / odmrazování
– v chladničce je automaticky regulována teplota, která zamezuje vzniku námrazy.

Antibakteriální ochrana
– stěny chladničky jsou potaženy vrstvou sloučenin na bázi stříbra. To zabraňuje rozšíření a růstu bakterií a plísní. Potraviny zůstávají déle čerstvé. Zamezuje se také šíření zápachu. Různí výrobci chladniček uvádějí různé názvy antibakteriálních ochran, většinou se však jedná o velmi podobný princip.

*)zdroj internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*