Banket, koktejl, raut

Vyznáte se ve slavnostních hostinách a společenských setkáních?

Banket

Francouzsky banquet je slovo, které má pravděpodobně svůj původ ve francouzském slově la banc – lavice. Výrazem banket se dnes označuje společné stolování při mimořádných, oficiálních nebo slavnostních příležitostech. Banket je vrcholem gastronomického servisu.

Charakteristika banketu

  • hosté sedí u společenské tabule (banketových stolů) podle zasedacího pořádku
  • průběh se řídí předem stanoveným pořadem (protokolem)
  • je nutné zajistit větší počet obsluhujících na vysoké odborné úrovni, mají společné nástupy a odchody
  • podává se předem dohodnuté menu, jednotně pro všechny osoby, výjimkou jsou pouze nemocní a malé děti
  • na začátku nebo během hostiny se pronášejí slavnostní přípitky

Raut

Slovo raut je přejatý výraz z anglického slova rout, což znamená „srocení více než 3 lidí“. Tato společenská událost slouží k navázání kontaktů co největšího počtu lidí. Je to v dnešní době nejoblíbenější forma společenského setkání spojené s pohoštěním. Lehce se navazují kontakty při volném pohybu hostů.

Charakteristika rautu

  • slavnostní občerstvení formou rautu se uskutečňuje zejména při větších akcích ve večerních hodinách
  • raut je vhodné pořádat pro společnost s více jak 30 osobami
  • bývá zpravidla zahájen „welcome drink“, uvítacím přípitkem, který je nabízený z podnosů obsluhou při příchodu hostů před vstupem do prostor konání
  • konzumace probíhá samoobslužným způsobem z nabídkových stolů, které jsou rozděleny na stoly s pokrmy a nápoji, personál pouze pomáhá hostům při výběru
  • konzumuje se ve stoje, prostor musí být vybaven stoly na odkládání použitého inventáře

Koktejl

Krátkodobé setkání, které se organizuje dopoledne nebo odpoledne, s jednodušší formou pohoštění, provozně a ekonomicky je méně náročné. Záměrem je umožnit seznámení a navázání nových kontaktů co možná největšímu počtu zúčastněných.

Charakteristika koktejlu

  • pořádané přes den, většinou odpoledne, kdekoliv
  • časový limit na tuto akci by neměl přesáhnout dobu trvání dvou hodin
  • servírovány jsou pokrmy upravené a nabízené tak, aby nebylo nutné používat příbory, talíře (chuťovky, chlebíčky, mini dezerty apod.), doplněno nabídkou nápojů
  • obsluha nabízí pokrmy z podnosů a mís, sortiment se v průběhu akce již nedoplňuje

Ostatní společenské akce

  • FIVE O´CLOCK TEA (ČAJ O PÁTÉ), pro mládež s nealko nápoji
  • ČÍŠE VÍNA (COUPE DE CHAMPAGNE), odpolední nebo krátké večerní setkání na půl hodiny
  • PICKNICK v přírodě spojený s návštěvou historických míst atd.
  • GARDEN PARTY – ZAHRADNÍ SLAVNOST
  • RIVER PARTY – VÝLET NA LODI, společná vyjížďka lodí i noční

*) zdroj internet

mm
O Eva Povová (125 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*