Bakterie EHEC obchází Evropu

Bakterie enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) se poprvé objevila také v české republice.

Obrana + základní hygiena

Jak se šíří

–    především potravinami
–    může se také šířit přenosem z člověka na člověka
–    dotykem znečištěných povrchů
–    létajícím hmyzem

Mytí rukou
–    velmi často si myjte ruce pod teplou tekoucí vodou
–    používejte mýdlo s desinfekční přísadou
–    ruce si osušte osoušečem rukou nebo používejte jednorázové papírové ručníky

Práce v kuchyni
–    při práci nenoste prsteny a bižuterii, které nosíte v civilu
–    pro jednotlivé práce používejte barevně odlišná krájecí prkna a barevné nože
–    průběžně provádějte desinfekci pracovních ploch a pracovního náčiní postřikem desinfekčními prostředky
–    ruce si neutírejte do textilních utěrek. Používejte jednorázové papírové ručníky
–    pro přípravu masa a syrové zeleniny noste jednorázové pracovní zástěry

Zpracování potravin
–    k dokonalému zničení baktérií dochází při teplotě +70°C po dobu 10 minut. Ke kontrole používejte vpichový teploměr
–    kromě zeleniny se EHEC objevuje také v syrovém hovězím mase a nepasterovaném mléce. Nepodávejte tyto produkty

Čerstvá zelenina
–    zeleninu umývejte pod tekoucí studenou vodou
–    mytí provádějte důkladně a opakovaně
–    okurky oloupejte a opětovně umyjte pod tekoucí vodou
–    umytou zeleninu odkládejte do čistých nádob, nejlépe do cedníku na zeleninu
–    na listovou zeleninu je vhodná odstředivka na salát
–    zabraňte styku umyté zeleniny s nečistou plochou

Toalety a umývárny
–    i několikráte denně provádějte dokonalé očištění a dezinfekci sanitačního zařízení dezinfekčním prostředkem
–    očistěte také vodovodní kohoutky a místa možného styku se znečištěným povrchem
–    nepoužívejte textilní ručníky. Ruce si osušte osoušečem rukou nebo používejte jednorázové papírové ručníky

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*