Argentina není jen fotbal

Tango, fotbal a gaučové jsou tři věci, které si možná vybavíte, pokud uslyšíte Argentina. Ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná především o národ „masožravců“ a každý Argentinec je hrdý na kvalitu zdejšího masa. Vždyť jsou v jeho spotřebě hned na druhém místě.

Pravý gurmán rozzáří očka když si vybaví šťavnatý argentinský steak s lahvinkou dobrého červeného vína. Výborné argentinské hovězí maso je světově proslulé. Produkce hovězího masa je v Argentině prastarou tradicí tamního obyvatelstva a neodmyslitelnou součástí národní identity.

Proč je argentinské maso tak v oblibě?

  1. Krávy se celoročně pasou pod širým nebem a konzumují trávu na zelených a vlhkých rovinách Argentiny. Místní obyvatelé dobře ví, že jsou to ideální podmínky pro chov dobytka – chovají takřka 55 miliónů kusů skotu. Díky bohaté vegetaci není potřeba žádných stravovacích doplňků či dokonce růstových hormonů nebo masokostní moučky. Mohli bychom tedy bez nadsázky říct, že se jedná o ekologické chovy.
  2. Argentinské maso je velmi šťavnaté, má výraznou barvu a chuť. Obsahuje méně tuku a cholesterolu a poskytuje velké množství minerálů a bílkovin. Jateční opracování se uskutečňuje za přísných hygienických podmínek. Maso je poté vakuově zabaleno a uskladněno při teplotách okolo 0 °C. Při dodržení skladovacích podmínek od – 1 do + 2 °C se trvanlivost masa pohybuje mezi 90 až 120 dny od data zabalení a expedice z Argentiny. V případě, že maso uskladníte do mrazáku, jeho trvanlivost se prodlužuje na 1,5 roku.

Druhy hovězího masa:

  • Hovězí zadní (Heart of Rump, Alcatra)
  • Svíčková (Fillet, Lomo)
  • Vysoký roštěnec (Entrecote, Rib-eye, Bife Ancho)
  • Nízký roštěnec (Striploin Steak, Bife de chorizo)

Jak správně připravit steak ze svíčkové?

  • Maso je nejlepší v přirozené úpravě bez marinády.
  • Nakrájejte svíčkovou ostrým nožem na 4-5 cm vysoké plátky.
  • Maso položte na dostatečně rozpálenou pečící plochu (grilovací desku či pánev) a zprudka opečte po obou stranách, abyste zastavili únik šťávy.
  • Po té maso posolte, zmírněte oheň a dopečte podle chuti.

Argentinská specialita

Ingredience:
– svíčková hovězí (600 g)
– brambory (8 ks)
– rajčata (8 ks)
– petrželka (1 svazek)
– česnek
– olivový olej
– sůl
– mletá paprika

Příprava:
Nejprve spaříme rajčata, která následně oloupeme a zbavíme zrníček. Nakrájíme je na kostičky, přidáme nasekanou petrželku a rozetřený česnek. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Smícháme s olivovým olejem, aby vznikla omáčka. Nakrájené maso, lehce naklepané paličkou na maso, také osolíme a opepříme. Zprudka opečeme na pánvi. Před dokončením přidáme oblíbenou argentinskou omáčku chimichurri. Jako přílohu si můžeme zvolit např. brambory.

V Argentině není výjimkou dát si k steaku i těstoviny.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*