Americko-italská snídaně

Americké lívance

Jen zdánlivě jsou stejné jako naše lívance. Když si projdete celý výčet ingrediencí, uvidíte, že se přece jen liší – a výsledek samozřejmě taky.

Američané je dělají velké tak patnáct centimetrů v průměru a centimetr silné. Podávají jich na talíři několik na sobě, ještě teplé je ozdobí porcí másla velkou jako kopeček zmrzliny, polijí sirupem – a krájejí všechny najednou jako dort.

Na přípravu můžete použít pánev na palačinky, nebo pro menší variantu speciální plechy s důlky nebo pánev s devíti důlky.

Recept na americké lívance00092

Příprava: 10 minut + 10-30 minut odležení, pro 4 porce

Potřebujeme: 170 g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru, 2 velká vejce (ušlehaná), 350 ml mléka, 2 lžíce másla (rozpuštěného a vychladlého + máslo na pečení) a javorový sirup na přelití.

  1. V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smíchejte na husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Nechte deset minut až půl hodiny odpočinout.
  2. Rozehřejte pánev na palačinky na vyšší teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla. Naběračkou vlijte tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi patnáct centimetrů. Smažte, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky (trvá to asi minutu), pak lívance pomocí obracečky otočte a pokračujte ještě minutu. Hotové placky uchovávejte na teplém místě.
  3. Lívance podávejte polité javorovým sirupem.
    Další variantu lívanců připravíte třeba s borůvkami. Nalijte na nepřilnavou pánev na palačinky těsto, jakmile se malinko zpevní, posypte je borůvkami nebo jiným drobným ovocem. Teprve pak obracejte.

Italské sázené vejce

Potřebujeme: 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1-3 stroužky česneku, 150 g žam­piónů, 300-500 g rajčat, sůl, cukr, špetička dobromysli (oregana), 4 lžíce sterilo­vaného hrášku, 4-6 vajec, 40 g másla.

Jak na to:

  • Nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek (nejlépe je česnek oloupat, nakrájet na drobné kostičky, posypat špe­tičkou soli a kulatým koncem nože rozdrtit), zpěníme na oleji. Přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme je doměkka.
  • Přidáme oloupaná překrájená rajčata a dusíme do mírného zhoustnutí. Osolíme a může­me zjemnit cukrem. Krátce po­vaříme a dochutíme rozemnu­tou dobromyslí. Přidáme oka­paný hrášek (kdo chce a má chuť, přidá sladkokyselou okur­ku, rozkrájenou na kostičky) a necháme vše ve směsi pro­hřát.
  • K přípravě volských ok můžete využít teflonový plech s důlky určený na přípravu sázených vajec (nebo lívanečků, malých bramboráčků).
  • Hotovou směs rozdělíme na talíře a na ni položíme hotová sázená vejce, která mírně osolíme a žloutek malič­ko opepříme. Jako přílohu podávejce chléb bnebo pečivo.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*