62% vlhkosti je správně

Nejčastější problém je, že pizza nechutná jako od pravého Itala. Zpravidla je těsto příliš suché a těžké, okraj příliš tvrdý a vše chutná po droždí.

Naplánujte si 8 hodin

Podle mého názoru, má být pizza dole křupavá a uvnitř měkká. Okraj je věc názoru. Ne, že by neměl být velký, ale v žádném případě by neměl být příliš těžký. Po zakousnutí má chutnat čerstvě a ne po droždí. Chuť těsta na pizzu nemá být intenzivnější, než ingredience na vrchu.
Pro přípravu těsta na pizzu si naplánujte asi 8 hodin. Nejvíce času zabere odležení těsta, aby se všechny suroviny správně spojily.

62% procent vlhkosti

Takto vypadá těsto na pizzu s 62% vlhkosti. Na 1000 gramů mouky nalijte 620 gramů tekutiny.

Správná mouka je základ

Pro pizzu použijte mouku s vysokým obsahem lepku. Je buďto označena jako vysokolepková nebo mouka na pizzu, případně pšeničná mouka 00. Speciální vysokolepkovou mouku dostanete v dobrém supermarketu nebo prodejnách Makro.

Přidejte trochu piva

Jestliže připravujete těsto na pizzu z 1 kg mouky, přidejte si 4 dcl vody a 2 dcl piva. Pivo pouze nahrazuje původní pivovarskou kvasnici a přidá těstu lehké alkoholické aroma.

Handmade – ruční práce

Do kuchyňské mísy nasypeme mouku, vložíme kvásek, opatrně posolíme a postupně přilijeme vodu s pivem. Mícháme do doby, než se vytvoří vláčné těsto.
Můžete si vybrat. Pokud nepoužijete hnětač na těsto musíte těsto alespoň 10 minut hnětat ručně.

Nerušit – odpočívám

Vyhnětené těsto nechte asi 20 minut odstát. Pak jej vyndejte na moukou posypaný dřevěný kuchyňský vál, přidávejte mouku a vyválejte tak dlouho, než vznikne nelepivý hladký bochánek. Mouku velmi dobře „rozprášíte“ pokud použijete síto na mouku ve tvaru hrnečku.

Bochánek rozdělte na díly o váze asi 200 gramů a opět vytvořte menší bochánky. Jednotlivé díly naskládejte do polykarbonátové gastronádoby hloubky 65 mm, přikryjte čistou utěrkou a gastronádobu uzavřete poklicí. Otevřete chladící stůl na pizzu a uložte na nejméně osm hodin. Samozřejmě vám také poslouží lednička. Pro uložení můžete také použít menší plastové misky s víčkem.

takto vypadá těsto z ledničky

Vyválíme kulatou pizzu

Na pracovní desku nasypeme mouku, položíme bochánek těsta a vytvoříme kulatou pizzu. Jestliže toto děláme celý den, tak ruce pěkně zabolí. Zachrání vás vyvalovačka těsta. Využijete jí nejenom na pizzu, ale také např. na linecké těsto, frgály, apod.

Pečte na plné pecky

Nejlepší výsledky dosáhneme v peci na pizzu. Šamotový kámen dobře nabere teplo. Pec na pizzu rozehřejte na asi 300 °C. Obloženou pizzu položte na lopatu na pizzu a vložte do pizzapece.

Další příslušenství na pizzu

K dokonalému úspěchu budete zřejmě ještě potřebovat některé další příslušenství: plech na pizzu, kráječ na pizzu, kartáč do pizzapece, apod.

Oko jí s námi

Dokonalou pizza pohodu dodá správný servis. Prezentujte své dílo na talíř na pizzu a přidejte kvalitní příbor na pizzu.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*